Gemeente Zaanstad

08-05-2009

Zaanstad wil aandeel in Nuon verkopen

Het college van Zaanstad heeft besloten haar Nuon aandelen te verkopen. 0,95 % van de Nuon aandelen is in Zaanse handen. De verkoop levert de gemeente een financiële injectie van 90 miljoen euro in 6 jaar op. Dit geld wordt gebruikt voor het realiseren en verbeteren van belangrijke voorzieningen in Zaanstad.

Nuon moet, volgens de Europese richtlijnen, uiterlijk voor 1 januari 2011 gesplitst worden in een netwerkbedrijf en een productiebedrijf. Zaanstad wil de aandelen in het private productiebedrijf verkopen. Het netwerkbedrijf moet geheel publiek zijn, daar blijft Zaanstad gewoon nog voor 0,95 % mede-eigenaar van. Het energiebedrijf komt hierdoor dus niet volledig in private handen. Publieke belangen worden behartigd door het netwerkbedrijf en wet- en regelgeving. In de praktijk zal er voor de consument niets veranderen.

Investeren in Zaanstad
Het college heeft bij aanvang van deze coalitieperiode de afspraak gemaakt om de gemeentelijke financiën op orde te brengen door enkele bezittingen te verkopen. De aandelen Nuon zijn hier een voorbeeld van. Met het geld dat hierdoor vrijkomt (EUR 90 mln.) worden belangrijke voorzieningen in de stad gerealiseerd of verbeterd.

Het geld kan gebruikt worden om het huidige minimabeleid voort te zetten. Bovendien kan de gemeente achterstallig onderhoud in bijvoorbeeld de openbare ruimte inlopen. Een deel wordt weggezet bij een extern fonds, waar het wordt ingezet om duurzame en sociale projecten te financieren.

Het college van Zaanstad heeft de gemeenteraad om een zienswijze gevraagd en zal pas daarna een definitief besluit nemen over de verkoop van de aandelen Nuon.

Nuon en Vattenfall
Het productiebedrijf van Nuon staat voor de opgave om de komende jaren fors te investeren in vormen van duurzame energie. Om deze enorme investeringen mogelijk te maken heeft Nuon schaalgrootte nodig. Daarom is Nuon op zoek gegaan naar een betrouwbare strategische partner.

Deze partner is gevonden in Vattenfall ÄB. Samenwerking tussen beide bedrijven vereist een overdracht van 80 % van de aandelen van Nuon. Net als veel andere aandeelhouders gaat Zaanstad daarom nu over tot verkoop van haar aandelen. De aandelen van Zaanstad zullen de komende zes jaar gefaseerd worden verkocht, zodat er sprake is van een gecontroleerde verkoop aan Vattenfall. Op 17 juni 2009 wordt op de Nuon aandeelhoudersvergadering een besluit genomen over het aanbod van Vattenfall.

Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf, met marktaandelen in Scandinavië, Polen, Duitsland en Groot-Brittannië. Vattenfall wil, net zoals Nuon, in 2050 klimaatneutraal opereren en investeert nu al stevig in windenergie. De samenwerking tussen Nuon en Vattenfall gaat pas door als 80% van de aandelen verkocht kunnen worden. Het grootste deel van de Nuon aandelen is in handen van de provincies Gelderland (44,4%), Friesland (12,6%), Noord Holland (9,6%) en de gemeente Amsterdam (9,6%). Als de samenwerking doorgaat zullen de aandelen gefaseerd in zes jaar van eigenaar wisselen.