Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Schriftelijke vragen fracties in Provinciale Staten Noord-Holland PvdA en CDA: 'Weesper variant' OV SAAL serieus onderzoeken

De fracties van PvdA en CDA in Provinciale Staten van Noord-Holland willen dat de 'Weesper variant' voor het OV SAAL project serieus wordt onderzocht. Deze variant, ontwikkeld in opdracht van de gemeenten Weesp en Muiden, zou moeten worden toegevoegd aan de drie varianten die op dit moment al verder worden uitgewerkt. De statenleden Gohdar Massom (PvdA) en Cornelis van Diest (CDA) hebben hierover schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Het project OV SAAL beoogt om de openbaar vervoerverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad te verbeteren. Door toename van het aantal reizigers worden op dit traject capaciteitsproblemen verwacht. Op basis van een eerste verkenning zijn hiervoor drie kansrijke oplossingen geformuleerd: versterking van de huidige spoorlijn met aanvullende aftakkingen, een regiorail door het IJmeer die deels gebruik maakt van het bestaande spoor, of een regiorail door het IJmeer aan de oostkant in combinatie met een doorgetrokken Noordzuidlijn naar Schiphol via de A4.

De gemeenten Weesp en Muiden hebben zelf nog een vierde variant ontwikkeld, de zogenaamde 'Weesper variant'. In deze variant zou het spoor geheel uit Weesp worden weggehaald en parallel aan de rijksweg A1 komen te liggen tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Hollandse brug bij Muiderberg. Het voordeel van deze variant is dat de aanleg gecombineerd kan worden met de werkzaamheden aan de A1 en dat deze variant aanzienlijk minder geluidsoverlast betekent voor Weesp.

PvdA en CDA vinden deze 'Weesper variant' het waard om verder onderzocht te worden. Zij vragen Gedeputeerde Staten dan ook deze variant te onderzoeken in combinatie met de drie eerder geformuleerde varianten.


*** EINDE PERSBERICHT ***