Timmermans 27 uur non-stop door Nederland

De 27 uur van Europa op 8 en 9 mei: wat betekent Europa voor Nederland?

Vanavond om 23.00 uur begint staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) in Amsterdam aan zijn marathontocht door Nederland. 27 uur lang trekt hij van provincie naar provincie om met bekende en onbekende Nederlanders te praten over Europa. Timmermans gaat in Hazeldonk in debat met vrachtwagenchauffeurs, spreekt in Deventer over de financiële crisis, krijgt tweetalig onderwijs in Venlo en treedt in Rotterdam op als DJ met burgemeester Ahmed Aboutaleb. Kader Abdolah, Robert Vuijsje, Jan Smeets, Andrew Makkinga, NTGent, Moke, Voicst en Mala Vita doen ook mee!

De 27 uur van Europa

De 27 uur van Europa vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Europadag op 9 mei. Het evenement gaat vanavond om 23.00 uur van start in Amsterdam in de uitzending van Pauw & Witteman en wordt zaterdagnacht om 2.00 afgesloten in het Academiegebouw in Groningen.

Europa vormt het middelpunt van deze reis door Nederland. Op elke locatie staat een ander onderwerp centraal: van klimaat en sport tot economie en identiteit, van wetenschap en cultuur tot transport en media. Timmermans speecht, debatteert, treedt op, gaat in gesprek, DJ't, observeert en blogt.

Route

De bustocht doet de volgende plaatsen aan: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Middelburg, Hazeldonk, Venlo, Nijmegen, Deventer, Zeewolde, Warns, Assen en Groningen.

Sprekers

Aan de 27 uur van Europa doen bijzondere gastsprekers en artiesten mee. Denk hierbij aan Jos Vaessen (Stichting Vuelta 2009), Waldemar Torenstra (acteur), de pan-Europese band Mala Vita, kandidaten voor de Europese verkiezingen, Martin Koolhoven (filmmaker), Vincent Icke (wetenschapper), Ronald Plasterk (minister OCW), Kader Abdolah (schrijver), Frank Westerman (journalist), rockbands Moke en Voicst, Andrew Makkinga (presentator), Leon Verdonschot (journalist), Jan Smeets (directeur Pinkpop), burgemeesters van de halteplaatsen, en vele anderen.

Frans Timmermans

De staatssecretaris is de gastheer van de 27 uur van Europa en geeft op alle 12 locaties acte de presence. In Warns, Deventer en Venlo geeft Timmermans een key-note speech over respectievelijk Europese identiteit, de rol van Europa in de financiële crisis en Europese samenwerking.

Live

De 27 uur van Europa is live te volgen op www.de27uurvaneuropa.nl.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Internationaal, Migratie en integratie, Onderwijs en wetenschap, Overig, Verkeer

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken