GroenLinks in de Europese Unie

Buitenweg en Lagendijk: hèt Nederlands belang bestaat niet

Straatsburg, 5 mei 2008 - Europarlementari rs Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk ergeren zich aan kandidaten voor de Europese verkiezingen die claimen het Nederlands belang in het Europees Parlement te gaan verdedigen. Volgens hen leiden verschillende politieke visies tot verschillende ideeën over wat in het nationale belang is. Het is makkelijk om te doen alsof het wij tegen hullie is, maar strookt niet met de waarheid. Aanstaande vrijdag 8 mei gaan ze hierover in gesprek tijdens een afscheidssymposium in Felix Meritis in Amsterdam.

Wat is hèt Nederlands belang in Europa? Soepele Europese normen voor luchtkwaliteit, zodat Nederland ongehinderd asfalt kan aanleggen? Of strikte normen, zodat mede dankzij de inspanningen van onze buurlanden de lucht boven Nederland schoner wordt? De VVD kiest voor het eerste, GroenLinks voor het tweede. Hét nationaal belang bestaat niet. Daarom kan een Europarlementari r niet alle Nederlandse kiezers vertegenwoordigen, maar alleen die van zijn of haar eigen partij, volgens Buitenweg en Lagendijk.

Het symposium 'Het Nederlands belang bestaat niet' wordt georganiseerd ter ere van het afscheid van Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk uit de Europese politiek. De bijeenkomst wordt geopend door Geert Mak. Andere sprekers zijn Richard Corbett, Dany Cohn-Bendit en Judith Sargentini.

Tijdens het symposium zal de bundel 'Ons belang in Europa', gepresenteerd worden, met diverse bijdragen van opiniemakers en wetenschappers. Buitenweg en Lagendijk schreven het slotwoord: 'Testament van twee landverraders'. De bundel is een uitgave van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks in samenwerking met de GroenLinks Eurodelegatie.


------------------


- Zie voor meer informatie over het symposium-programma : http://europa.groenlinks.nl/hetnederlandsbelangbestaatniet


- De aankondiging van de publicatie van het Wetenschappelijk bureau van GroenLinks is online beschikbaar op http://wetenschappelijkbureau.groenlinks.nl/ons+belang+in+europa. Daar is ook nu al de digitale versie van de bundel beschikbaar.


- Rechtstreekse link naar de bungel 'Ons belang in Europa': http://wetenschappelijkbureau.groenlinks.nl/files/GroenLinks%20WB%20bundel%20Ons%20Belang%20in%20Europa.pdf (PDF, 981KB).