Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 mei 2009

De eerste Benelux Wiskunde Olympiade, georganiseerd in Nederland

Utrecht - Een nieuwe kans voor leerlingen met een talent voor wiskunde en wonende in Nederland, België of Luxemburg! Voor het eerst is er, naast de Internationale Wiskunde Olympiade, voor excellente middelbare scholieren uit deze drie landen een mogelijkheid om zich met elkaar te meten.

De Internationale Wiskunde Olympiade

De Internationale Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd die telkens door een ander land wordt georganiseerd. In 2011 zal Nederland als gastland optreden voor de 52ste Internationale Wiskunde Olympiade. Leerlingen uit circa honderd landen krijgen gedurende twee dagen zes uitdagende wiskundige vraagstukken voorgelegd. Ze moeten deze individueel oplossen en de beste deelnemers krijgen een medaille.

De Benelux Wiskunde Olympiade

Naast de Internationale Wiskunde Olympiade zal er dit jaar voor excellente leerlingen uit Nederland, België en Luxemburg ook de mogelijkheid zijn om deel te nemen aan een internationale wiskunde wedstrijd op kleinere schaal. Elk land mag een team sturen van 10 beste middelbare scholieren. De wedstrijd vindt plaats in Bergen op Zoom van 8 t/m 10 mei 2009. Hier krijgen de deelnemers vier wiskunde opgaven voorgeschoteld waar ze 4,5 uur de tijd voor hebben. En ook nu vallen er weer medailles te verdienen.

Op de Internationale Wiskunde Olympiade zijn de drie landen al enige tijd uit de top tien verdreven en er heerst van nature altijd veel rivaliteit tussen de 'kleine' drie landen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de leiders erg gedreven zijn om dit weekend goed te scoren door meer medailles te halen dan de andere twee landen. Er is niets mooier dan die eerste titel achter je naam te kunnen zetten. Een echte derby dus, waar het vooral draait om de individuele score maar waar ook een tintje te vinden is van een gedreven teamstrijd.

Uiteraard is niet het hele weekend gevuld met de wedstrijd. Vrijdagavond kunnen de deelnemers van de verschillende landen elkaar beter leren kennen. Zo is er een kampvuur en kunnen er vele spelletjes gespeeld worden. En als de wedstrijd is afgelopen begint het gespannen wachten op de uitslag. Om de spanning wat te verlichten wordt er gezwommen.

Na deze primeur zal ook de tweede Benelux Wiskunde Olympiade in Nederland worden gehouden. Transtrend, onze sponsor, heeft al aangegeven zo enthousiast te zijn ook volgend jaar weer de kosten op zich te willen nemen waar wij hen zeer erkentelijk voor zijn.

De organisatiecommissie bestaat uit Johan Konter, Floris van Doorn en Sander Kupers (allen studenten Universiteit Utrecht). Meer informatie is te vinden op de website http://www.wiskundeolympiade.nl/bxmo/.