Waterschap Zuiderzeeland


vissen en vogels langs Larservaart

Meer ruimte voor amfibieën, vissen en vogels langs Larservaart

Persbericht
Het Flevo-landschap en Waterschap Zuiderzeeland hebben langs de Larservaart leef- en broedgebieden voor amfibieën, vissen en vogels gemaakt. Het project is afgelopen donderdag afgesloten door dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland en voorzitter Bart Fokkens van Het Flevo-landschap. Dit deden zij door symbolisch een aantal vissen uit te zetten in de Larservaart.

Naast meer leefgebieden voor verschillende dieren is er nu ook meer ruimte voor waterberging door de minder steile oever. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit omdat er meer verschillende planten en dieren kunnen leven.

Op vier plekken langs de vaart zijn robuuste structuren aangelegd en zijn natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Zo is er aan de Meerkoetenweg een amfibieënpoel aangelegd. Deze poel valt deels droog, zodat het aantal vissen beperkt blijft. Hierdoor is de overlevingskans groter voor de eitjes en larven van de kikkers en salamanders. Tegenover vliegveld Lelystad is een paaikom aangelegd, zodat vissen paai- en schuilmogelijkheden hebben. Het open waterriet biedt vele dieren een voedsel-, leef en verblijfplaats. Het eilandje midden in de paaikom trekt bevers en roerdompen aan.
In het Larservaartbos is een nevengeul aangelegd die met een vistrap de Vogeltocht en Larservaart verbindt. Hierdoor vinden meer waterdieren en waterplanten er een geschikt habitat. In de Wildwallen is de voormalige slenk van de Larservaart verbonden met de Kuiltocht. Tussen deze verbinding liggen twee poelen en een vistrap. De poelen zijn ideaal voor vissen om kuit te schieten. Ook amfibieën en salamanders vinden hier een plek.

Deze vier stapstenen zijn met elkaar verbonden met plasbermen. In totaal is ruim twee kilometer aan plasbermen aangelegd. In deze natte oeverstrook leven planten en dieren die afhankelijk zijn van een geleidelijke overgang van nat naar droog.

De resultaten van het project kan men zelf bekijken vanaf het fietspad dat langs de Larservaart loopt. Deze fietsroute staat beschreven in een gratis folder van Het Flevo-landschap, onder andere verkrijgbaar in het bezoekerscentrum in Natuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11 te Lelystad.