Solo expositie `Platforms - hope returns' van duo Villeroy & Boch


UTRECHT, 20090425 -- Op vrijdag 8 mei om 18.30 uur opent in Galerie 10 de solo expositie `Platforms - hope returns' van kunstenaarsduo Villeroy & Boch. Sinds 2007 werken Alex Jacobs (1973 NL) en Ellemieke Schoenmaker (1968 NL) samen onder de naam Villeroy & Boch. In `Platforms - hope returns' wordt recent werk van de kunstenaars getoond. De expositie vormt een vervolg op het eerdere 'Blind Faith (the adventures and discovery of monopolychrome)', waarmee het duo in 2008 in Galerie 10 exposeerde.

In hun nog korte bestaan hebben Villeroy & Boch in het werk een eigen en uitgesproken identiteit ontwikkeld. Ze onderzoeken in hun werk de commerciële perceptie op hedendaagse kunst en verkennen het maatschappelijke kader waarbinnen de kunst zich beweegt. Hun materiaal- en kleurgebruik refereren aan de actuele, visuele cultuur. Deze referenties mengen zich met symboliek uit Klassieke en Westerse (kunst)geschiedenis. De kunstenaars spelen met de perceptie en het referentiekader van de beschouwer. Zo nodigen Villeroy & Boch uit om de gelaagdheid van het werk te ontleden.

Naast hun gezamenlijke kunstpraktijk zijn Alex Jacobs en Ellemieke Schoenmaker werkzaam als solo kunstenaars. Jacobs maakt sculpturen en schilderijen en ontving in 2008 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Schoenmaker is schilder van mystieke landschappen. Daarnaast maakt Schoenmaker deel uit van het collectief Kimberly Clark, met Iris van Dongen en Josepha de Jong. Momenteel verblijven Villeroy & Boch als artists-in-residence een half jaar in Berlijn.

Galerie 10





Ingezonden persbericht