Gemeente Dordrecht

PERSBERICHT

Fototentoonstelling Calvijn & Ik: waar mensen aan denken bij het calvinisme

De fototentoonstelling Calvijn & Ik, het resultaat van een fotowedstrijd van dagblad Trouw en Erfgoedcentrum DiEP, gaat 8 mei van start in het Hof. Er zijn meer dan vijftig mooie, indrukwekkende en aangrijpende foto's te zien van associaties met het calvinisme. Een vakjury heeft uit de vele honderden inzendingen tien foto's genomineerd. Bezoekers kunnen ten slotte hun stem uitbrengen op de foto die het best het calvinisme verbeeldt.

Een opgeheven vingertje, knielende kinderen, een streng polderlandschap; of een sobere doorzonwoning en minister Donner op zijn dienstfiets. Het zijn typisch Nederlandse fenomenen - en volgens velen zijn ze ook echt calvinistisch. Van oudsher was het calvinisme meer verbonden met woorden dan met beelden. Met de fototentoonstelling 'Calvijn & Ik' presenteren DiEP en Trouw dit cultuurfenomeen nu eens in beeld; met foto's van eenieder die zijn associatie met het calvinisme voor de lens wilde halen. In het Hof is een deel van de ingezonden foto's te bewonderen, de andere inzendingen zijn te zien op www.trouw.nl/calvijn. De tien genomineerde foto's kregen een speciale plek in de Statenzaal. Tot en met 1 juni kan het publiek nog meestemmen via www.trouw.nl/calvijn of ter plaatse in het Hof door het invullen van een stembiljet. Op zaterdag 6 juni worden de winnaars tijdens Café Trouw in het Hof bekend gemaakt.

Inzendingen
De fotowedstrijd heeft honderden foto's opgeleverd. De inzendingen varieerden van strenge kerkinterieurs tot een meer moderne kijk op wat calvinistisch is: foto's van een kratje Heineken naast de bijbel, afvalbakken in het gelid, oude familiekiekjes en geordende landschappen. De jury heeft naast de esthetiek en symboliek van het calvinisme ook gekeken naar een moderne en creatieve kijk op dit cultuurfenomeen. De tien genomineerde foto's vertonen een balans tussen oud en nieuw, en kwaliteit en esthetiek. Gedurende de tentoonstelling is een tentoonstellingsboekje gratis verkrijgbaar met uitleg en overwegingen van de makers van de foto's.

500 jaar Calvijn
Dordrecht viert Calvijns 500ste geboortejaar deze zomer met nog twee tentoonstellingen over Calvijn en het calvinisme; Calvijn & Wij in de Grote Kerk en Calvijn in Beeld in het Dordrechts Museum. Daarnaast is er sprake van een zeer divers cultureel programma - film, theater, debat en muziek - dat deze zomer in de historische stad plaatsvindt. Voor scholen en jeugdige bezoekers is er een speciaal educatief programma opgezet in samenwerking met het Dordrechts Museum aan de Haven, Stichting To Be en Centrum Beeldende Kunst; het project, 'Lifestyle' genoemd, plaatst thema's als wonen, mode, geloof, vrije tijd, vriendschap en familie op ludieke manier in relatie tot het calvinisme.


---