Gemeente Utrecht

'Terrasje pakken? Blijf binnen de pinnen!'

De gemeente voert in mei en juni campagne om te zorgen dat terrasbezoekers binnen de metalen terraspinnen blijven. Terraspinnen zijn een soort metalen spijkers in de grond die de begrenzing van een terras aangeven. Door binnen de pinnen te blijven, houden terrasbezoekers de stoep vrij zodat iedereen er makkelijk langs kan. Ondertussen kan men natuurlijk van een versnapering genieten op de prachtige Utrechtse terrassen. Op 8 mei is de feestelijke start van de campagne.

Terraseigenaren spreken terrasbezoekers voortaan actief aan met het verzoek om binnen de pinnen te blijven. Hierbij maken ze tijdens de campagne gebruik van bierviltjes en stickers voor op terrastafels, en campagnekaarten voor in de kaartenrekken. Daarnaast plaatst de gemeente advertenties. De campagne 'Terrasje pakken? Blijf binnen de pinnen!' is opgezet in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland Utrecht.

Terraspinnen bieden duidelijkheid
Met de terraspinnen is nu goed zichtbaar hoe groot een horecaondernemer zijn terras mag maken. De terraspinnen bieden terrasbezoekers duidelijkheid. Iemand die met de zon 'meedraait' of even bij zijn vrienden aanschuift, weet nu dus waar hij aan toe is. Dat is wel eens anders geweest. Er kwamen klachten en negatieve publiciteit over ongebreidelde uitbreiding van terrassen. En over de handhaving erop. De gemeente kan nu beter handhaven. De terraspinnen zijn in eerste instantie in de binnenstad aangebracht.

108 van de 120 terrassen in de binnenstad beschikken nu over de pinnen. De overige terrassen zijn nog niet 'gepind' vanwege nog lopende procedures. Langs de Oude Gracht bevinden zich zogenaamde rabbatstroken, stukken straat tussen de stoep en de rijweg. Er moet nog besloten worden over de mogelijkheid om hier terraspinnen te bevestigen.

De grond waarop de terrassen staan, is openbaar gebied. Horeca-eigenaren hebben een vergunning van de gemeente om hiervan gebruik te maken voor een terras. Die vergunning heet een precariovergunning.

Voor meer informatie: www.utrecht.nl/terraspinnen.