Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Teleurstelling over mislukken EU-akkoord accijnzen sigaretten Een gemiste kans voor een gezonder Europa

Amsterdam, Den Haag, Leusden, 8 mei 2009 -- Ondanks de inspanningen van Staatsecretaris De Jager en Minister Bos is het niet gelukt te komen tot een Europees akkoord over minimumaccijnzen op sigaretten. Een gemiste kans volgens KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en STIVORO. Juist accijns is immers het meest (kosten)effectieve beleidsinstrument om bijvoorbeeld te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

De Wereldbank heeft aangetoond dat 10% prijsverhoging, leidt tot 4% daling in consumptie van tabak. Dus grote gezondheidswinst. Het ontbreken van een krachtig Europees signaal op dit terrein is niet alleen jammer, maar slecht voor het Europees gezondheidsbeleid." Diverse studies hebben aangetoond dat een accijnsverhoging een goed instrument is om: . te voorkomen dat jongeren beginnen met roken;
. te stimuleren dat rokers stoppen dan wel minder gaan roken; . sociaal economische gezondheidsachterstanden tegen te gaan.

Michael Rutgers, directeur Astma Fonds, onderschrijft de zorg van De Jager als het gaat om smokkel. "Het gaat immers niet alleen om goedkopere sigaretten die door smokkel illegaal op de markt komen. Het betreft in geval van smokkel vaak ook zogenaamde B-merken die qua ingrediënten - voor zover bekend- nog slechter zijn voor de gezondheid. Dat maakt het negatieve effect nog eens groter."

Het feit dat de CDA-bewindspersoon in verschillende media-uitingen erkent dat hogere accijnzen goed zijn voor de gezondheid ziet Lies van Gennip, directeur STIVORO wel als positief en als motivatie om de volgende stap te zetten. "Met de recente accijnsverhoging heeft Nederland tabaksontmoediging een signaal gegeven; het is nu zaak de accijnzen op kerftabak en sigaretten gelijk te trekken. Het gebruik van shag is immers de laatste jaren al met zo'n 10% is gestegen door de prijsverhoging op sigaretten."

De gezondheidsfondsen en STIVORO hebben inmiddels een gesprek aangevraagd bij de staatssecretaris om verder te praten.


Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht