Ingezonden persbericht


Voor uitgave op 8 mei 2009

LANDMARK NEDERLAND HELPT BIJ HET VEILIGSTELLEN VAN DE TOEKOMSTIGE

BESCHIKBAARHEID VAN INFORMATIE OVER DE PUBLIEKE SECTOR

Landmark Nederland, de meest vooraanstaande leverancier van informatie over bodem en onroerend goed in Nederland, heeft na een drie jaar durende campagne een aanzienlijke stap voorwaarts gezet met betrekking tot het toegankelijker maken van informatie over de publieke sector, voor zowel particuliere als professionele gebruikers. Landmark is de eerste organisatie in Nederland die een nationaal gegevensbestand van milieurisico's zoals bijvoorbeeld verontreinigde grond uit een aantal verschillende bronnen heeft samengesteld, waaronder informatie van Nederlandse gemeentes. Deze gegevens worden gebruikt voor het creëren van een reeks producten, waaronder Milieuscan - milieurapporten voor huizenkopers die via makelaars verkocht worden. De Milieuscan-rapporten zijn in 2006 geïntroduceerd met medewerking van nationale en plaatselijke autoriteiten, die voor ondersteunende gegevens zorgden wat betreft zoekdoeleinden op het gebied van milieu. De stad Amsterdam wilde echter een aanzienlijke vergoeding voor het aanleveren van de gegevens en wilde tevens het gebruik ervan beperken, en gaf als argument dat er aanzienlijk was geïnvesteerd in het samenstellen van het originele gegevensbestand. De Nederlandse Raad van State heeft echter bepaald dat de stad Amsterdam het risico van investeren in de database niet draagt, aangezien deze aangeleverd en bekostigd moet worden als onderdeel van de publieke taken van de stad. Hierdoor heeft de stad niet het recht om buitensporige financiële voorwaarden en beperkingen te stellen aan het hergebruiken van de gegevens door Landmark. Geoff Offen, Managing Director van Landmark Nederland, zei: "Dit besluit betekent een belangrijke stap voorwaarts wat betreft de kwestie van het hergebruiken van gegevens uit de publieke sector in Nederland en heeft tevens vertakkingen in Europa. Onze langlopende campagne om de waarde van openbare gegevens vrij te geven onder eerlijke voorwaarden wordt ondersteund door zowel het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) als de Europese Unie, die op een actieve manier de juiste werkwijze van informatiebeheerders in de publieke sector in Europa promoot, zodat zij hun informatie toegankelijker maken tegen weinig kosten".
"Wij investeren nu nog meer in onze reeks producten voor het bedrijfsleven en de consument en breiden onze diensten uit in zowel Nederland als Duitsland. Wij gaan door met het nauw samenwerken met plaatselijke autoriteiten op alle gebieden waarin we opereren, om ervoor te zorgen dat informatie over cruciale kwesties als verontreiniging en milieugevaren toegankelijker wordt gemaakt voor zowel de consument als het bedrijfsleven.

Het aanbod van rapporten met informatie over milieu, planning en omgeving is goedgekeurd door de onroerend goed-organisaies NVM en LMV en kunt u bekijken op www.landmarkinfo.nl. De rapporten zijn via alle vooraanstaande makelaars verkrijgbaar.

Mediacontacten:
Neem voor meer informatie contact op met Geoff Offen via +31 (0) 30 6005300 of Trimedia Sara Meulenbroek +31 (0) 23 7503210 (smeulenbroek@trimedia.nl)



Ingezonden persbericht