Voedsel en Waren Autoriteit

VWA neemt meer maatregelen voedselveiligheid tijdens vrijmarkten

08 mei 2009 - nieuwsbericht

Het aantal maatregelen dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tijdens vrijmarkten en festivals heeft genomen voor voedselveiligheid is ten opzichte van vorig jaar gestegen van iets meer dan 5 naar bijna 15%. In totaal zijn tijdens Koninginnedag en de bevrijdingsfestivals 475 inspecties uitgevoerd. 66 keer werd een maatregel genomen waarvan 6 boeterapporten voor onder andere een te hoge of lage temperatuur. Zestig keer werd een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld, onder andere voor onvoldoende hygiëne, het niet afschermen van levensmiddelen voor publiek of het ontbreken van een handenwasgelegenheid.

Veruit de meeste maatregelen zijn genomen tijdens Koninginnedag in Amsterdam. Vijf van de zes uitgeschreven boeterapporten vielen in de hoofdstad, onder andere omdat de temperatuur van de levensmiddelen niet in orde was. Ook ontvingen kraamhouders in Amsterdam met een aantal van dertig de meeste schriftelijke waarschuwingen. Na hercontrole op dezelfde dag was in bijna alle gevallen het probleem opgelost.

De indruk bestaat dat het grote aantal maatregelen in Amsterdam komt doordat niet elk jaar dezelfde verkopers van voedsel deelnemen en niet alle deelnemers in het bezit waren van een vergunning. In Utrecht, waar het veel beter was gesteld met de veiligheid en hygiëne van het voedsel, staan jaarlijks terugkerende en professionele kraamhouders op de vrijmarkt. Doordat zij vaker contact hebben met de VWA weten zij beter wat nodig is voor een veilige bereiding en verkoop van levensmiddelen tijdens evenementen. In Amsterdam waren alle vijf de ondernemers tegen wie een boeterapport is opgemaakt nieuwkomers.

Alcohol en Tabak
Tijdens Koninginnenacht, Koninginnedag en de bevrijdingsfestivals controleerde de VWA of er alcohol en tabak werd verkocht aan jongeren en of er werd gerookt in de horeca. De inspecties werden voornamelijk uitgevoerd op festivals, in omliggende supermarkten en in de horeca.

Het aantal overtredingen voor de verkoop van alcohol aan jongeren was iets lager dan dat van vorig jaar, maar blijft een punt van zorg. Dit jaar werd in 17% van de gevallen waar jongeren probeerden alcohol te kopen een maatregel genomen. In 2008 werd nog bij bijna 20% van de inspecties een boeterapport of schriftelijke waarschuwing uitgedeeld.

Er werd vooral gecontroleerd waar veel jeugd samenkomt. Het lijkt erop dat steeds meer alcoholverstrekkers kiezen voor een systeem waarmee structureel wordt gecontroleerd op de leeftijd van jongeren (bijvoorbeeld polsbandjes in combinatie met leeftijdsidentificatie en een goede instructie van het personeel). Dit bleek de oplossing voor ondernemers om geen overtredingen te begaan. Ondanks dit werd er ook geconstateerd dat jongeren alcohol meenamen naar festivals en dat er alcohol werd gekocht door mensen die daarvoor oud genoeg waren, maar het doorgaven aan jongeren. In totaal werden 25 maatregelen genomen bij ondernemers die alcohol verkochten aan jongeren zonder de leeftijd te controleren.

Voor de verkoop van tabaksartikelen aan jongeren werd tweemaal een boete opgemaakt en voor het roken in de horeca elf keer.