Ingezonden persbericht


STIVORO verdraait cijfers over shagconsumptie

Shagconsumptie in Nederland neemt in 2008 opnieuw verder af

Den Haag, 8 mei 2009 - In een persbericht van vandaag stelt STIVORO ten onrechte dat de shagconsumptie de laatste jaren met 10% is gestegen. De feitelijke cijfers laten een compleet tegenovergesteld beeld zien. In werkelijkheid is de shagconsumptie in Nederland in 2008 voor het zesde opeenvolgende jaar gedaald. De afname bedroeg over het afgelopen jaar 4%. Sinds 2000 nam de shagconsumptie met 25% af. Namens de aangesloten shagfabrikanten bericht de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) met regelmaat over de jaarlijkse ontwikkeling van de shagconsumptie. Deze informatie staat ook ter beschikking van STIVORO.

STIVORO verbindt de onjuiste weergave van de shagconsumptie aan een oproep om de accijnzen op sigaretten en kerftabak gelijk te trekken. VNK-directeur Alexander van Voorst Vader stelt in een reactie: 'Met zijn oproep slaat STIVORO de plank precies mis. Er is namelijk geen sprake van een merkbare overstap door rokers van sigaretten naar shag onder invloed van prijs. De daling van de shagconsumptie verloopt juist aanzienlijk sneller dan die van sigaretten. Ook de huidige recessie helpt shagproducenten niet aan méér klanten.'

Over VNK
De Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) behartigt de belangen van de in Nederland gevestigde kerftabakindustrie op het gebied van onder meer accijnswetgeving en productregulering. De vereniging fungeert als gesprekspartner voor overheid, politiek, media en andere betrokken instanties.



Ingezonden persbericht