PVDA: WETTELIJK MAXIMUM AANTAL NEVENFUNCTIES BESTUURDERS

De PvdA wil dat er een wettelijk maximum komt voor het aantal nevenfuncties dat een bestuurder in de publieke en semi-publieke sector mag hebben. Staf Depla (PvdA) in EénVandaag: "Dit lijkt me nou bij uitstek iets dat je bij wet moet regelen. Een maximum aantal nevenfuncties." Door een beperking van het aantal nevenfuncties zou het toezicht beter moeten worden. Hierdoor kan aan de reeks schandalen met publieke en semi-publieke instellingen als woningcorporaties, ziekenhuizen en pensioenfondsen, een halt toegeroepen worden. Depla sluit zich aan bij de oproep van oud-staatssecretaris en hoogleraar economie Rick van der Ploeg om de code Tabaksblat bij wet te regelen voor de publieke en semi-publieke sector. Depla wil dat er in zo'n wet ook afspraken gemaakt worden over de beloning voor nevenfuncties.

Aansprakelijkheid
Maar er mag nog veel meer geregeld worden in zo'n wet, aldus Depla: "Je zou iets af moeten spreken over de aansprakelijkheid, voor als het mis gaat. Nu zeggen ze vaak zelfs geen sorry en zijn ze vertrokken. Het is te gek voor woorden als burgers de politiek niet meer aan zouden kunnen spreken als de kwaliteit niet op orde is, dat wij als politici moeten zeggen, daar gaan we niet meer over, dat hebben we in stichtingen weggestopt, dat is van niemand meer."

Positie belanghebbenden versterken
Om beter toezicht te krijgen wil de PvdA verder de positie van direct betrokkenen als huurders, pensioengerechtigden, docenten en studenten versterken. Depla: "Je zou ook de positie van de docent in het onderwijs en van de huurders in de corporatie kunnen versterken zodat je niet alleen van de externe toezichthouder afhankelijk bent. Zo krijg je meer tegenmacht om de boel scherp te houden." Coalitiepartner CDA steunt hierin de PvdA. Het CDA is tegen een wettelijke maatregel om nevenfuncties te beperken maar wil wel een code Tabaksblat voor de semi-publieke sector. Voor de publieke sector vindt het CDA de lokale en regionale bestuurders verantwoordelijk. Marleen de Pater (CDA): "We hebben gemeentelijke en provinciale besturen die gekozen worden. Daar ligt de verantwoordelijkheid om bestuurders eventueel aan te spreken op teveel nevenfuncties of op mogelijke belangenverstrengeling."

Fusies en vastgoed
De PvdA wil verder dat instellingen als woningcorporaties, ziekenhuizen, pensioenfondsen en hogescholen zich weer bezig gaan houden met hun hoofdtaken. Dat gebeurt nu vaak niet, aldus Depla: "In de toppen van organisaties zijn ze veel teveel bezig met de volgende fusie, de volgende vastgoedtransactie in plaats van zich zorgen te maken over of het onderwijs wel tiptop in orde is, of de huurders een geweldige woning hebben die veilig en betaalbaar is."

Uitzending EénVandaag vrijdag 8 mei 2009 om 18.15 uur op Nederland 1 Voor meer info (

EenVandaag