Gemeente Duiven


Starterslening voor bestaande woningen

De gemeente Duiven wil het starters op de bestaande woningmarkt makkelijker maken om in Duiven een woning te kopen. Dit doen we door het verstrekken van een lening onder gunstige voorwaarden. Hierdoor wordt het voor bepaalde starters beter mogelijk om de koop van een woning te financieren.

De gemeente Duiven heeft hiervoor samen met het rijk en de provincie Gelderland de Starterslening beschikbaar: dit is een financieel product dat is ontwikkeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Wat is een Starterslening?
De Starterslening is een tweede lening, naast een hypothecaire lening bij een geldgever naar keuze, en is uitsluitend bedoeld om de bijkomende kosten bij de aankoop van een woning te kunnen financieren. In de praktijk blijken juist deze kosten (zoals de kosten voor notaris, makelaar etc.) het verschil te maken tussen het wel of niet kunnen financieren van een eigen woning.

De Starterslening is dus bedoeld als overbrugging van het verschil tussen de totale aankoopkosten van de woning (kostprijs woning + bijkomende kosten) en het maximaal te lenen bedrag op basis van uw inkomen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een Starterslening in de praktijk
In de praktijk betekent een Starterslening dat je over het deel dat je financiert met een Starterslening de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Na het derde jaar ben je verplicht een marktconforme rente en aflossing te betalen. Als je inkomen nog ontoereikend is, is het mogelijk bij SVn een hertoets aan te vragen en dan zul je een maandlast aan rente en aflossing betalen die past bij je inkomen op dat moment. Aan deze hertoets zijn wel kosten verbonden.
Overigens betaal je vanaf het moment van verstrekking wel rente en eventueel aflossing over het de eerste hypothecaire lening zoals met de geldverstrekker is overeengekomen.

De Starterslening iets voor jou?
Om in aanmerking te komen voor de Starterslening moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Jij (of je partner met wie je samen wilt kopen) woont in Duiven;
- Jij (of je partner met wie je samen wilt kopen) hebt nog geen koopwoning;
- Jij (en je partner met wil je samen wilt kopen) bent jonger dan 35 jaar.

Daarnaast stellen we nog de volgende eisen aan de aan te kopen woning en financiering:
- de woning is een bestaande woning in de gemeente Duiven (dus geen nieuwbouw);
- de aankoopsom van de woning is niet hoger dan ¤ 172.000,- (excl. de bijkomende kosten);
- zowel beide leningen worden met NHG gefinancierd;
- de maximale hoogte van de Starterslening is 20% van de totale aankoopkosten van de woning (warabij een maximaal geldt van ¤ 25.000,-).

Meer weten?
Heb je interesse vraag je lokale makelaar of geldverstrekker naar de mogelijkheden van de Starterslening. Zij adviseren je graag!