Gemeente Sittard-Geleen


Wethouder Meekels: 'Noodzakelijk om ambitieniveau aan te passen'

Economische crisis van invloed op beleid Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 8 mei 2009 - De lokale gevolgen van de economische crisis wegen zwaar door in de Voorjaarsnota 2009, die het college van B&W van Sittard-Geleen vandaag aan de gemeenteraad heeft aangeboden. Het college vindt het op dit moment te risicovol om de raad voor te stellen veel keuzes te maken en besluiten te nemen die grote financiële consequenties hebben. Temeer daar de financiële gevolgen voor de gemeente van de kredietcrisis, zeker voor de lange termijn, groot kunnen zijn.

Daardoor is het noodzakelijk om het ambitieniveau aan te passen. ,,We hebben ambities genoeg, maar de realiteit gebiedt ons te zeggen dat we een stapje terug moeten doen,' aldus wethouder Pieter Meekels (middelen).

Het college heeft in de Voorjaarsnota 2009 gezocht naar het evenwicht tussen de noodzakelijke ontwikkelingen in de stad en de beschikbare middelen. Meekels: ,,De afgelopen jaren hebben we ons vooral beziggehouden met het wegwerken van achterstallig onderhoud in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het op orde brengen van de financiën, de bedrijfsvoering en het sociaal beleid, het verbeteren van de dienstverlening en het realiseren van een acceptabel onderhoudsniveau in de openbare ruimte. Nu worden we geconfronteerd met zaken van buitenaf die grote gevolgen hebben voor ons beleid. Daar kunnen we de ogen niet voor sluiten.'

'In gang gezette zaken afmaken'

Volgens de wethouder middelen is het belangrijk dat de in gang gezette zaken de komende tijd in ieder geval afgemaakt worden. Daarnaast moet de gemeente investeringen overnemen, die tot voor kort door maatschappelijk partners gedaan werden. Dat vergt andere keuzes. ,,Een groot deel van de wensen die we bewaard hadden voor de 'vette jaren' moeten we nog even koesteren. De realiteit is dat er op dit moment geen geld voor is. We willen hoe dan ook voorkomen dat we straks weer grote tekorten op onze begroting hebben.'

Het college heeft in de Voorjaarsnota de keuze gemaakt om in ieder geval door te gaan met de ontwikkeling van De Dobbelsteen in het hartje van Sittard en de sportzone/onderwijscampus (DaCapo-Leeuwenborgh-Fitland). De raad krijgt hierover binnenkort voorstellen.

Daarnaast staan innovatieve bedrijvigheid (R&B campus), herstructurering (Thienbunder, Achtbunder en Sanderbout), landschapsontwikkeling en stedelijke ontwikkeling, programmering en talentontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur hoog op de speerpuntenlijst van het gemeentebestuur, maar hierover kan pas een besluit genomen worden als duidelijk is hoeveel geld er te besteden is.

Dat geldt ook voor maatregelen die genomen moeten worden in het kader van het actieplan Koersvast, bedoeld om op lokaal niveau de gevolgen van de economische crisis te bestrijden. Het college denkt hiervoor in eerste instantie minimaal 2,5 miljoen euro nodig te hebben.

Of dat geld - en het geld voor de eerder genoemde speerppunten - beschikbaar is, hangt onder meer ook af van het al dan niet doorgaan van de overname van Essent door RWE. Mocht de overname niet doorgaan dan komt de structurele dividenduitkeringen van 2,9 miljoen (of de vervanger daarvan in de vorm van rente) in gevaar evenals de verwachte extra eenmalige verkoopopbrengst. Daardoor kan de gemeente in de toekomst haar ambities niet waarmaken.

Geen belastingverhoging

De economische crisis kan grote gevolgen hebben voor de inkomsten (leges, belastingen) en uitgaven (WWB-uitkeringen) van de gemeente. Desondanks committeert het college zich in de Voorjaarsnota aan het verzoek van het Rijk om geen wijzigingen door te voeren in het lokale lastenbeleid. Dat betekent ook dat de aangekondigde belastingverlaging in 2011 wordt gehandhaafd.

Inmiddels is het resultaat bekend van de jaarrekening 2008, die in juli in de raad zal worden besproken. Sittard-Geleen sluit 2008 af met een tekort van 4 ton. Dit komt omdat de verkoop van een aantal gemeentelijke panden (niet-strategisch vastgoed) vertraging heeft opgelopen. De verkoop gaat pas begin dit jaar door. Daardoor is het resultaat van de eerste programmarapportage 1,6 miljoen positief. Met dat geld kan het tekort van 2008 worden vereffend. Het college stelt de raad voor om een groot gedeelte van de overblijvende 1,2 miljoen te reserveren voor toekomstige tegenvallers. De rest van het voordelig resultaat gaat onder meer naar de Stadsschouwburg, voor de vervanging van computerhardware.

De gemeenteraad behandelt de Voorjaarsnota, die als titel heeft 'Evenwicht tussen ambitie en realiteit', en de eerste programmarapportage 2009 op 4 juni. Ook tijdens de commissievergaderingen van 14 en 28 mei staan deze documenten op de agenda.