Ingezonden persbericht


Persbericht

Versnelde werkwijze opsporing mogelijk besmette passagiers is succes

HOOFDDORP - GGD Kennemmerland heeft er in nauwe samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen, Airport Medical Services en KLM Health Services voor gezorgd dat de gegevens van de medereizigers die in de nabijheid van een besmette passagier zitten, versneld beschikbaar zijn. Hiertoe is door GGD Kennemerland een speciaal registratieformulier ontwikkeld. De luchtvaartmaatschappijen KLM, Martinair en ArkeFly verstrekken deze formulieren aan alle reizigers die terugkeren uit Mexico en verzoekt hen deze direct in te vullen. Op het formulier geven de passagiers onder meer aan waar zij de komende tien dagen verblijven, hoe ze te bereiken zijn en waar ze in het vliegtuig zaten.

Dat deze procedure goed werkt is gebleken na de melding vandaag van het derde besmettingsgeval van de Mexicaanse griep. GGD Kennemerland had door het snelle handelen van Airport Medical Services en KLM Health Services na een uur de beschikking over de gegevens van de passagiers. De gegevens zijn vervolgens doorgegeven aan de lokale GGD-en waar de passagiers verblijven. De passagiers die in de nabijheid van de besmette passagier hebben gezeten, worden door de GGD-en geïnformeerd over hoe zij moeten handelen bij klachten. Ook worden virusremmers voorgeschreven.

Reizigers die niet in de nabijheid van de besmette passagier zaten, krijgen een brief thuisgestuurd en kunnen voor extra informatie nu al terecht op de website www.ggdkennemerland.nl. Voor deze passagiers geldt hetzelfde als voor iedere reiziger die uit Mexico komt. Het is voor hen niet noodzakelijk om bijzondere maatregelen te nemen.

Deze hierboven beschreven procedure geldt alleen voor reizigers die na terugkomst de komende 10 dagen in Nederland verblijven. De gegevens van passagiers die zijn vertrokken naar een bestemming buiten Nederland, worden doorgestuurd aan de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding van het RIVM. Zij dragen zorg voor het doorleiden van de informatie aan de publieke gezondheidsdiensten van het betreffende land.

Hoofddorp, 8 mei 2008