Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 8 mei 2009 (08/05/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

Het Vlaams parlement heeft vorige week de deuren zo goed als gesloten en maakt nu plaats voor de VRT, die daar bijna alle verkiezingsprogramma's zal opnemen. Bijgevolg, geen parlementaire nieuwsflits meer van onze Vlaamse parlementsleden. Zij gaan nu volop campagne voeren!

Kamer

Deze week verklaarde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) dat ze illegale harddrugs wil testen op hun kwaliteit. Volgens Flor Van Noppen een totaal fout signaal. Hij ondervroeg minister Onkelinx hierover in de plenaire. Het testen van illegale harddrugs is voor Flor onaanvaardbaar. Eerst en vooral is drugspreventie een regionale bevoegdheid. Dit initiatief doorkruist dan ook de vele inspanningen van de Vlaamse gemeenschap om druggebruik te ontraden. Ten tweede zet de minister de wereld op zijn kop. Het is niet omdat sommige mensen te hard rijden met de wagen dat men de snelheidslimieten moet afschaffen. Op deze manier wekt Onkelinx de indruk dat harddrugs nemen ok is en dat de overheid instaat voor de veiligheid. De minister probeerde haar verklaringen in de pers af te zwakken. Volgens haar ging het om een proefproject in de onderzoeksfase. Flor vindt het verstandiger om de volgende keer tweemaal na te denken, alvorens te communiceren.

De federale overheid betaalde in 2008 ruim een derde van haar totale aantal facturen te laat. Dat concludeert Jan Jambon op basis van een reeks parlementaire vragen. Het is zeer cynisch dat de FOD Economie maar liefst 66% van de facturen te laat betaalt, terwijl minister Vincent Van Quickenborne (Open vld) de privésector de les spelt over het tijdig betalen van facturen. Ook het aantal dagen waarmee de betaaltermijn wordt overschreden, is veelzeggend. Bij Vreemdelingenzaken loopt dit op tot 100 dagen. Dat is niet alleen slecht voor de economie, het kost de staat ook extra geld: minstens 2,4 miljoen euro in 2008. De regering zou iets doen aan de betalingsachterstand, maar het enige wat ze kon bedenken was een gunstige lening aan bedrijven die hun facturen niet tijdig betaald kregen. Pure Kafka in het kwadraat. Jan diende een wetsvoorstel in om de betaaltermijn terug te brengen tot 30 dagen. De overheid moet zelf het goede voorbeeld geven, en niet alleen in crisistijd.

Ben Weyts ondervroeg minister De Padt (Open vld) over het besluit van enkele gemeenten om, uit protest tegen BHV, geen officiële verkiezingsborden te plaatsen, deze enkel te laten gebruiken door partijen die vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad of Franstalige affiches te overplakken. Daartegen ontstond een storm van Franstalig protest. PS-kopstuk Philippe Moreaux sprak van een taalzuivering, volgens CD-H Kamerlid Dallemagne worden fundamentele democratische rechten geschonden. Ben betreurt het antwoord van minister De Padt, die weinig blijk geeft van respect voor de gemeentelijke autonomie en lokale democratie. De Padt vroeg aan de gouverneur zelf officiële aanplakborden te plaatsen. De gouverneur gaf echter al te kennen dit niet te doen. Gemeenten zijn immers niet verplicht verkiezingsborden te plaatsen. Voor Ben is het duidelijk: stop met het blokkeren van de democratische gestemde splitsing van BHV en de negatieve spiraal stopt.

Een studiereis met de commissie Justitie naar Den Haag leverde Sarah Smeyers tal van voorbeelden op over hoe justitie in de praktijk goed georganiseerd kan worden. Zo worden in Nederland zelfs celstraffen van één week uitgevoerd, en toch heeft men er cellen leeg staan. Het contrast met ons land kan niet groter zijn. Bij ons wordt al jarenlang een werklastmeting beloofd, in Nederland voert men ze al jaren uit. Resultaat: de doorlooptijd van een procedure bij de politierechtbank bedraagt er gemiddeld slechts 5 weken. Delinquente jongeren worden in échte jeugdgevangenissen opgesloten en intensief begeleid om hen voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij. Sarah maakte er kennis met de 20-jarige Mehmed, die na een ononderbroken verblijf van 3 (!) jaar in een instelling bijna weer vrijkomt. Wij zetten criminele jongeren na een paar uren weer op straat, bij gebrek aan opvangplaatsen Conclusie: we kunnen nog veel leren van de efficiëntie van onze noorderburen!

Na de moord op Joe Van Holsbeeck vluchtte Adam G. naar Polen, waar hij werd opgepakt. Een Poolse rechter besliste hem uit te leveren aan ons land, op voorwaarde dat hij zijn straf in Polen zou uitzitten. Noch België, noch Polen konden deze beslissing veranderen, zelfs de toestemming van Adam G. was niet nodig. Na zijn veroordeling verzette Adam G. zich in kortgeding tegen zijn uitlevering. Tot grote verbazing van Els De Rammelaere, negeerde de Belgische rechter de Poolse beslissing en verbood ons land om Adam G. uit te leveren. Indien dat wel gebeurt, dan krijgt hij een schadevergoeding van 100.000. Els drong er bij de minister van Justitie op aan om tegen deze beslissing in beroep zijn gegaan. Het is niet omdat een buitenlandse gedetineerde het naar zijn zin heeft in de Belgische gevangenis , of omdat hij hier mooiere voorwaarden geniet, dat hij boven internationale akkoorden staat. De vertrouwensband met Polen mag niet geschonden worden.

Patrick De Groote stelde aan de staatssecretaris van Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) de vraag naar de legaliteit van de Mini Coyote. Detectors die signalen van een politieradar kunnen opsporen, zijn in ons land verboden. De Mini Coyote maakt evenwel gebruik van een andere techniek op basis van de gps-/gsm-technologie. Chauffeurs die een mobiele flitscamera zien, geven dit via een toets op de Mini Coyote onmiddellijk door, waardoor de volgende voorbijrijdende chauffeurs met een dergelijk toestelletje worden gewaarschuwd. Eigenlijk is dit de optimalisering van het gebruik van bepaalde radiozenders die luisteraars aansporen om de locaties van mobiele flitscameras per sms door te geven. Schouppe bevestigde de legaliteit van dit toestelletje en hij is ook niet van plan om stappen te ondernemen tegen het toestelletje. Integendeel, hij hoopt dat het systeem er toe kan bijdragen om de snelheidslimieten te respecteren.

Senaat

Deze week beet Louis Ide zich verder vast in het dossier rond de schulden van voetbalclub Excelsior Moeskroen. Hij ondervroeg staatssecretaris Carl Devlies (CD&V) over de openstaande schulden van Moeskroen bij de fiscus en de sociale zekerheid. Devlies antwoordde dat de schulden bij de sociale zekerheid volledig zijn aangezuiverd. Over de schuld bij de fiscus kon geen informatie worden gegeven. Misschien dankzij de 900.000 van de intercommunale? Het is jammer dat de KBVB niet daadkrachtig optreedt door Moeskroen een licentie onder voorwaarden te geven. Op die manier wordt de rode loper uitgerold voor nog meer (financiële) competitievervalsing. Wat als Moeskroen de licentie wordt afgenomen op 21 juni? De eindronde in eerste/tweede klasse is dan al gedaan

Auteur:
Joachim Pohlmann
Universitaire medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be