Minister Cramer erkent dreigend overschot afvalovens


HARLINGEN, 20090508 -- Minister Cramer van VROM erkende gisteren (7 mei 2009) tijdens een bezoek aan Harlingen dat een overschot aan afvalovens in Nederland dreigt te ontstaan. Zij deed dat tijdens een korte ontmoeting met burgers en boeren uit de omgeving van Harlingen die al jaren protesteren tegen de bouw van een afvaloven aan de Waddenkust bij de Friese havenstad. Al eerder waarschuwde de Nederlandse Branchevereniging Recycling, Breken en Sorteren ( BRBS) voor een dreigend overschot aan afvalovens in Nederland. Doordat deze ovens plastic nodig hebben om de noodzakelijke hoge temperaturen te halen wordt de stimulans om datzelfde plastic milieuvriendelijk te recyclen weggenomen.

Met een overschot aan afvalovens in Nederland wordt het noodzakelijk voor zowel de Minister en het Parlement om de bouw van nieuwe, en dus overbodige, afvalovens op korte termijn tegen het licht te houden. De afvaloven die gepland is bij de Waddenkust aan Harlingen is al langer onderwerp van veel maatschappelijke en politieke weerstand. Zo levert de oven energie aan de zoutwinning in Noordwest Friesland die direct verantwoordelijk is voor bodemdalingen in het gebied van meer dan 30 centimeter. De Friese gemeentes die eigenaar worden van deze nog te bouwen omstreden afvaloven waren van het begin af aan al verdeeld over de vraag of een eigen Friese afvaloven zich wel staande kon houden in de keiharde concurrentie op de Nederlandse en Europese afvalmarkt. Met het sterk dalende aanbod van brandbaar afval en een dreigend overschot aan afvalovens wordt de bouw van een afvaloven aan de rand van een kwetsbaar natuurgebied in feite overbodig. Met de bestaande afvalovens en het nieuwste beleid van Minister Cramer en de Nederlandse gemeentes om plastic zoveel mogelijk te recyclen wordt meer milieuwinst behaald met lagere kosten. Het is te hopen dat de Friese gemeentes de erkenning van Minister Cramer serieus nemen en afzien van de bouw van weer een afvaloven in Nederland. Beter is het dat dezelfde Friese gemeentes zich nu actief en ambitieus inzetten voor recycling en hergebruik van plastic afval.

Tijdens haar bezoek aan Harlingen heeft Minister Cramer vertegenwoordigers van de Stichting AfvalovenNee uitgenodigd voor een gesprek op korte termijn op haar Ministerie.





Ingezonden persbericht