Gemeente Medemblik

51631 / 59494 51631

Nieuws

Zaterdag 9 mei: Nationale Molen- en Gemalendag

Op zaterdag 9 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag. Iedereen is van harte welkom op de molens en gemalen die in heel Nederland voor het publiek zijn opengesteld. In Hollands Noorderkwartier - Noord-Holland boven het Noorzeekanaal - openen zes molens en een gemaal hun deuren tussen 10.00-16.00 uur. Molenaars en medewerkers van het hoogheemraadschap zijn aanwezig om uitleg te geven.

Droge voeten en veilig leven ondanks lage land
Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland. Zij werden gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Daarnaast werden zij ingezet bij het droogmalen van meren en bij de regulering van de waterhuishouding in ons land. Zij zorgden er jarenlang voor dat we hier droge voeten hielden en veilig konden leven terwijl het land in Hollands Noorderkwartier grotendeels onder zeeniveau ligt.

Door de technische ontwikkeling verdween de molen vanaf het eind van de 19e eeuw meer en meer van het toneel. Watermolens werden overbodig met als gevolg dat vele honderden exemplaren werden gesloopt. Hun plek in de waterhuishouding werd overgenomen door gemalen.

Geopend voor publiek op zaterdag 9 mei:

- Museumgemaal Beetskoogdiesel

Beetskoogkade 2 te Oudendijk

- Molen De Dog

Geestermolen 18 te Uitgeest

- Molen LQ

Molenweg 2 te Burgervlotbrug

- De Geestmolen

Hoeverpad 13 te Alkmaar

- Molen De Viaan

Havinghastraat 18 te Alkmaar

- Katwoudermole

Achterdichting 1a te Katwoude

- De Grebmolen

Molenweg 1 te Warmenhuizen

Meer informatie over de molens en gemalen kunt u vinden op www.hhnk.nl onder: Ons werk/ objecten en gebouwen. Ook kunt u terecht op www.molens.nl en www.gemalen.nl.