Ingezonden persbericht


Nr. 125
Hilversum, 6 mei 2009

EXCLUSIEF INTERVIEW MAURITS EN MARILÈNE VANUIT VANCOUVER

Blauw Bloed, zaterdag 9 mei 2009 om 19.35 uur op Nederland 2

Aankomende zaterdag in het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed een exclusief interview met prins Maurits en prinses Marilène vanuit de Canadese stad Vancouver. Het prinselijk paar is daar voor de officiële opening van de reizende tentoonstelling "Vermeer, Rembrandt and the Golden Age of Dutch Art: Masterpieces from the Rijksmuseum". Presentator Jeroen Snel vraagt het paar niet alleen naar het doel en de inhoud van deze tentoonstelling, maar blikt ook met hen terug op de tragische gebeurtenissen op Koninginnedag.

Blauw Bloed is vrijdagavond aanwezig bij de officiële herdenkingsdienst voor de slachtoffers van het drama op Koninginnedag in de Grote Kerk in Apeldoorn. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn hierbij aanwezig om stil te staan bij wat er is gebeurd.

Calvijn & Wij
Het was voor koningin Beatrix een drukke week, want naast deze herdenkingsdienst en de activiteiten op 4 en 5 mei, woonde zij op donderdag ook de opening van de tentoonstelling Calvijn & Wij bij in de Grote Kerk in Dordrecht. Calvijn & Wij is de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland over Johannes Calvijn en over het calvinisme als cultuurverschijnsel. Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr opent de tentoonstelling met een voordracht van een speciaal gedicht over Calvijn en het calvinisme.

Expositie 100ste geboortejaar Juliana
Verder in Blauw Bloed aandacht voor de expositie over het 100ste geboortejaar van koningin Juliana op paleis Het Loo. Oorspronkelijk zou koningin Beatrix deze tentoonstelling op Koninginnedag openen. Hoewel deze festiviteiten uiteraard niet meer zijn doorgegaan, is de tentoonstelling inmiddels wel voor het publiek geopend. Bezoekers krijgen op de expositie een uniek inkijkje in het leven van koningin Juliana, zowel in haar jonge jaren als toen ze ouder werd. Conservator Paul Rem leidt Blauw Bloed deskundig langs alle topstukken van de tentoonstelling.

Tassencollectie
Blauw Bloed neemt de omvangrijke tassencollectie van onze prinsessen onder de loep. Het is bijvoorbeeld opvallend dat prinses Laurentien bij elke outfit een perfect matchende tas en schoenen vindt. Haar favoriet is de clutch, ook wel envelop-tas genoemd. De bekende Amsterdamse tassenontwerpster Hester van Eeghen praat ons bij over de do's and dont's van de koninklijke tassen.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, vanaf 19.35 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---