Gemeente Harderwijk


Debat Europese verkiezingen in politiek café

De Europese verkiezingen staan voor de deur, en daarom gaan vijf Nederlandse kandidaat-Europarlementariërs in debat. Het politiek café wordt gehouden op maandag 11 mei in Landstede MBO Harderwijk aan het Westeinde, vlak bij het NS-station, en begint om 20.00 uur. In het strijdperk treden de kandidaat-Europarlementariërs Michiel Holtackers (CDA), Judith Merkies (PvdA), Marianne Kallen-Morren (VVD), Marije Cornelissen (GroenLinks) en Ruud van Eijle (ChristenUnie/SGP).

Veel mensen beseffen niet dat ruim 70% van onze wet- en regelgeving uit Brussel komt. Daarbij gaat het om zaken als wereldhandel, interne markt, landbouw, visserij, voedselveiligheid, vervoer, arbeidsomstandigheden, volksgezondheid, milieu, consumentenbeleid, de liberalisering van de energiemarkt en het stabiel houden van de euro. Aan Europese besluiten daarover heeft Nederland zich te houden. Ook die besluiten moeten democratisch tot stand komen, en daarom kan een krachtig en representatief Europees Parlement niet worden gemist.

Er wordt tijdens het politiek café gedebatteerd over de aanpak van de economische crisis, over klimaat, milieu en energie en over veiligheid, immigratie en ontwikkelingssamenwerking. Het blijft niet beperkt tot een discussie tussen de kandidaat-Europarlementariërs. In de informele, kloofoverbruggende sfeer van het politiek café zal gespreksleider Ben Nitrauw ervoor zorgen dat ook het publiek een flinke inbreng heeft. De kiezer kan zich hier een duidelijk beeld vormen van de ver-schillende opvattingen van de politieke partijen over hoe in Europa allerlei concrete zaken die ons raken in de komende vijf jaar moeten worden aangepakt, en kan daar ook zelf zijn of haar mening over geven. Het gaat niet alleen om een discussie voor de kiezers maar ook met de kiezers!


____________________