Uitnodiging voor de media: samenwerken voor slimmer gebruik van ICT en Geografie

Overheid, bedrijfsleven, natuurbeheerorganisaties en wetenschap bundelen krachten op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie en geografie. Geo-ict speelt een belangrijke rol bij de uitwisseling van informatie tussen verschillende organisaties met een gemeenschappelijk ruimtelijk belang. Het maakt informatie-uitwisseling efficiënter en vermindert administratieve lasten. Op die manier kunnen boeren bijvoorbeeld hun percelen preciezer bemesten en gaat weidevogelbeheer gemakkelijker door de koppeling van informatie en kaarten.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) doet de komende jaren belangrijke investeringen op het gebied van ict en geografie. Voorbeelden zijn Digitale Dienstverlening en de vernieuwing van de BasisRegistratie Percelen. Hier zijn tientallen miljoenen euro's mee gemoeid. Ook het bedrijfsleven en natuurbeheerorganisaties doen investeringen om uitwisseling van informatie met behulp van geo-ict te verbeteren.

Het ministerie van LNV wil de investeringen in geo-ict oplossingen in nauwe betrokkenheid met de partners vormgeven. Verder roept het ministerie organisaties en overheden op om zo veel mogelijk samen te werken, zaken te standaardiseren en programma's beter op elkaar aan te laten sluiten of te integreren. Eventuele knelpunten die afzonderlijke partijen niet in hun eentje kunnen oplossen, moeten gezamenlijk worden aangepakt.

Daarom organiseert het ministerie van LNV op maandag 11 mei van 10.00 tot 13.00 uur een werkconferentie over geo-ict. De conferentie vindt plaats in de Clingendaelzaal bij de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA), CentreCourt, Prinses Beatrixlaan 2 in Den Haag.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd de werkconferentie bij te wonen.

Tijdens de werkconferentie discussiëren deelnemers over de mogelijkheden en uitdagingen van geo-ict voor duurzame agroproductie en duurzaam landschapsbeheer. De conferentie is een opmaat tot een nieuw te vormen geo-beraad dat twee tot drie keer per jaar bijeen komt. Het geo-beraad krijgt als opdracht om de inzet van geo-ict-oplossingen van overheid, bedrijfsleven, natuurbeheerders en wetenschap in onderlinge samenhang structuur te geven. Uit de werkconferentie moet een agenda voortvloeien voor het geo-beraad.

Het programma van de werkconferentie ziet er als volgt uit:

09:30-10:00 Ontvangst

10.00-10.05 Opening door dagvoorzitter ir. G.J.P. van Oosten, algemeen directeur ZLTO

10.05-11.05 Toelichting door verschillende sprekers op ambities, business cases en investeringsplannen

Namens overheid: prof. dr. A.N. van der Zande, secretaris-generaal van LNV

Namens agro-sector: J.E.M. van Campen, voorzitter COSUN

Namens natuurbeheer: drs. E.H.T.M. Nijpels, voorzitter Bosschap

Namens wetenschap: prof.dr.ir. R.B.M. Huirne, algemeen directeur Social Sciences Group Wageningen UR

11.05 - 11.15 Film 'Het Inspirerende Verhaal'

11.15 - 11.30 Pauze

11.30 - 11:40 Introductie snelkookpansessies door dagvoorzitter

11.40 - 12.15 Snelkookpansessies: duurzame agro-productie en duurzaam landschapsbeheer

12.15 - 12.30 Samenvattingen resultaten vernieuwingsagenda door dagvoorzitter

12.30 - 12.45 Overhandiging vernieuwingsagenda aan voorzitter beraad

12:45 - 12:50 Afsluiting door dagvoorzitter

13:00 Lunch

Vertegenwoordigers van de media die de werkconferentie bij willen wonen, wordt verzocht zich aan te melden via m.mijnlieff@minlnv.nl .

Noot voor redacties (