Gemeente Spijkenisse


Week van actie voor A4ZuidNu

08 mei 2009

Actiekaart A4ZuidNU

Onder het motto `Zet Spijkenisse op de kaart!' begint maandag 11 mei 2009 een week van actie in de ochtendspits op de uitgaande wegen van de stad.

Wethouders en raadsleden delen stickers en ansichtkaarten uit aan automobilisten die in de file staan richting A15. De actievoerders vragen aandacht voor de slechte bereikbaarheid van Spijkenisse en Voorne-Putten en bepleiten een snelle aanleg van de A4-Zuid. Het is de bedoeling dat automobilisten in groten getale de sticker op de auto plakken en de ansichtkaarten invullen en opsturen naar de Tweede Kamer.

Verdeeld over de week wordt op de volgende plekken actie gevoerd:
* Maandag 11 mei: Schenkelweg / Groene Kruisweg en Esso tankstation
* Dinsdag 12 mei: Baljuwlaan / Hoeklaan en Texaco tankstation
* Woensdag 13 mei: Schenkelweg / Groene Kruisweg en Esso tankstation
* Donderdag 14 mei: Baljuwlaan / Hoeklaan en Texaco tankstation
* Vrijdag 15 mei: Hekelingseweg / Schouw en Shell tankstation

Daarnaast wordt op dinsdag 12 mei door het voltallige college de weekmarkt bezocht tussen 12.00 en 14.00 uur.

Waarom nu publieksacties?
Waarom deze acties? Op dit moment wordt een studie wordt uitgevoerd naar de duurzame bereikbaarheid van de Rotterdamse regio, genaamd 'Rotterdam Vooruit'. Eind dit jaar moet daar een toekomstbeeld uit komen met maatregelen en plannen om de regio Rotterdam duurzaam bereikbaar te houden. Een belangrijk moment, want dan wordt ook bekend of verbetering van de ontsluiting van Voorne-Putten met een A4-Zuid en / of tweede oeververbinding hiervan deel uitmaakt.

Bij een positief besluit zal verder gesproken worden over de realisatie van deze weg in de periode vanaf 2015. Dat lijkt nog ver weg, maar voor een dergelijk miljoenenproject, dat door een dichtbevolkt gebied loopt, is dit relatief dichtbij. Het betekent wel dat snelle besluitvorming over de duurzame bereikbaarheid van de regio Rotterdam noodzakelijk is. Spijkenisse zet zich met een actieve lobby in voor snelle, positieve besluitvorming: Rotterdam Vooruit, maar ook Spijkenisse Vooruit.

A4-Noord en A4-Zuid als ontbrekende schakels
De nu al 40-jarige discussie over de A4-Noord is iedereen bekend. De A4 is een belangrijke schakel tussen de Randstad en Antwerpen. Volgens Rijkswaterstaat is het afbouwen van de snelweg A4 door Midden-Delfland de minst dure en meest effectieve oplossing voor de groeiende verkeerschaos tussen Den Haag en Rotterdam.

De andere schakel, de A4-Zuid, is een logisch vervolg voor de aanleg van de gehele A4. De bereikbaarheid van Spijkenisse en Voorne-Putten zal hiermee drastisch verbeteren. De gemeente is een groot voorstander van de aanleg van het tracé en biedt, samen met de regiopartners, haar steun aan om dit mogelijk te maken.

Veiligheid voor alles
De actievoerders dragen tijdens de actieweek felle oranje veiligheidshesjes met de tekst A4ZuidNu zodat ze goed herkenbaar zijn voor de weggebruiker. De actie wordt enkele honderden meters van tevoren aangekondigd door een digitale informatiebord.