Hoogheemraadschap van Rijnland


Dwarswatering

Rijnland start baggeren Does en Dwarswatering

Half juni start het baggeren van de Does én de Dwarswatering. In totaal wordt 150.000 kubieke meter baggerspecie en ondergrond uit beide wateren gehaald. In de eerste fase wordt 120.000 kuub bagger verwijderd, in de tweede fase 30.000 kuub ondergrond. Begin juni starten de voorbereidingen voor het baggeren.

De Does en de Dwarswatering zijn twee belangrijke afvoeraders van het Rijnlandse watersysteem. Deze afvoeraders slibben langzaam dicht door afkalving van de kanten, door afgevallen bladeren en door aangevoerd slib van elders. Dit slib moet periodiek worden verwijderd om voldoende afvoer van oppervlaktewater en regenwater te garanderen. Aannemer Verboon uit Maasland voert in opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland de eerste fase van dit baggerwerk uit. Volgens planning is de eerste fase half maart 2010 klaar. Een aantal kleinere zijwatergangen wordt vanaf het land gebaggerd.

Weinig transport

Door zoveel mogelijk vanaf het water te werken, wordt de overlast voor de omgeving beperkt. Er hoeft weinig transport over de weg plaats te vinden, waardoor wegen en dorpskernen worden ontzien. Eventuele overlast beperkt zich tot geluidsoverlast voor diegenen die rechtstreeks aan de Does of de Dwarswatering wonen. Er wordt uitsluitend gewerkt gedurende werkdagen van 7.00 tot 19.00 uur.

De Does is op twee locaties smal, namelijk ter hoogte van de aansluiting op de Oude Rijn en ter hoogte van Hoogmade. Ter plekke moet de totale doorvaart worden gestremd tijdens de uitvoering van de baggerwerkzaamheden. Om overlast zoveel mogelijk te beperken, zijn deze werkzaamheden buiten het vaarseizoen gepland (na 15 oktober 2009 en voor 15 maart 2010). Verder zijn de Does en de Dwarswatering zodanig breed dat pleziervaart het baggermaterieel gewoon kan passeren.

Hergebruiken

Rijnland streeft er naar om alle baggerspecie te verwerken binnen Rijnlands beheersgebied. De 120.000 kubieke meter herbruikbare baggerspecie die vrijkomt bij dit project wordt naar verwachting hergebruikt in de Munnikenpolder te Leiderdorp. 'Droge voeten, schoon water!'