Waterschap Groot Salland

Vrij baan voor kanoërs in Mastenbroek

Laatste wijziging: 11 mei 2009

Zaterdag 9 mei stelde dagelijks bestuurslid Jan Laarman van het Waterschap Groot Salland tijdens de IJsseldeltadag de Mastenbroekse kanoroute officieel in gebruik. Een aantal leden van de kanoverenigingen De Peddelaars uit Zwolle en de Skonenvaarder uit Kampen maakten als eersten een tochtje door het polderlandschap.

Meer ruimte voor
recreatie

Het waterschap wil meer werk maken van het recreatief medegebruik van watergangen en onderhoudspaden. De aanleg van een kanoroute past binnen dit plan en is een van de vele projecten vanuit het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Lange voorbereiding

De afgelopen jaren is door een projectgroep de kanoroute uitgewerkt. Deze groep bestond uit recreatiedeskundigen van de gemeenten Kampen, Zwartewaterland, Zwolle, regio IJssel/Vecht, provincie Overijssel, de beide kanoverenigingen: De Peddelaars uit Zwolle en de Skonenvaarder uit Kampen, de vereniging Polderbelangen Mastenbroek en het waterschap. Regio IJssel-Vecht heeft vervolgens een Kanorouteplan opgesteld.

Flora en Faunawet

De Flora en Faunawet veroorzaakte een sterke vertraging van het Kanorouteplan. In 2006/2007 is onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de purperreigers die in het Zwarte Meer verblijven, foerageren in een aantal watergangen in Mastenbroek. Daarom is de route aangepast en bijvoorbeeld het gedeelte over de Machinevaart vanaf de Kerkwetering tot aan het stoomgemaal Mastenbroek geschrapt.

Voorzieningen en evaluatie

In 2008 zijn de voorzieningen als overdraagplaatsen bij de stuwen en lange duikers aangebracht. Een aantal niet toegankelijke watergangen is voorlopig met linten afgezet. Binnen een week of zes worden deze linten vervangen door een permanente afzetting. Na het vaarseizoen 2009 vindt een evaluatie plaats om na te gaan hoeveel kanovaarders gebruik maken van de route en of er aanpassingen gewenst zijn.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl