Eurlings reikt eerste Europese typegoedkeuring uit voor elektrische auto

Met het verlenen van de eerste Europese typegoedkeuring voor de TH!NK city heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat een belangrijke stap gezet naar de verdere introductie van elektrische voertuigen. Deze Europese typegoedkeuring is de eerste voor seriematig geproduceerde en volledig elektrisch aangedreven personenauto's in de EU.

Met een nieuwe Europese typegoedkeuring moet het voertuig in alle EU-lidstaten worden toegelaten en gekentekend. Fabrikanten hoeven dus niet meer in elke lidstaat afzonderlijk een goedkeuring aan te vragen. Dat scheelt veel tijd en geld en dus kunnen producten sneller de weg naar de markt vinden. De TH!NK city heeft al goedkeuringen voor verschillende individuele Europese landen. Deze Europese typegoedkeuring maakt het mogelijk om in alle andere landen in één keer de markt op te gaan. De introductie van de TH!NK in Nederland is onderdeel van icoonproject 'elektrisch rijden' van stichting Urgenda in samenwerking met importeur Elmonet. Deze stichting wil hiermee een doorbraak stimuleren in het elektrisch rijden.

'Wij zijn er trots op dat de eerste Europese typegoedkeuring voor elektrische auto's is uitgereikt in Nederland', aldus minister Eurlings. Het Noorse TH!NK heeft de RDW van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd om deze Europese typegoedkeuring te verlenen. De RDW onderscheidt zich ten opzichte van andere toelatingsautoriteiten in Europa door zijn kennis en ervaring op het gebied van elektrische voertuigen. Ook de doorlooptijd van het Europese toelatingsproces is bij de RDW het kortst. De expertise van de RDW op het gebied van elektrische auto's past binnen de ambitie van minister Eurlings om de introductie van duurzaam aangedreven auto's te stimuleren. Nog voor de zomer presenteert hij hiertoe een plan van aanpak.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed