Gemeente Winschoten


Viering bevrijdingsdag in Bevrijdingsbos Groningen groot succes

Afgelopen dinsdag 5 mei vierde Nederland de bevrijding. De gemeente Winschoten had op bevrijdingsdag een feestelijk programma voor haar inwoners. 's Ochtends waren er festiviteiten in het Bevrijdingsbos in Groningen, waarna het programma 's avonds werd vervolgd in het Rosarium in Winschoten. De viering van bevrijdingsdag was een groot succes.
Ondanks het koude weer was de sfeer goed en was er veel belangstelling. De animo bestond niet alleen uit volwassenen, maar ook uit een grote groep kinderen uit Winschoten en Groningen. In de Stefanuskerk bij het Bevrijdingsbos begon de dag met toespraken van o.a. burgemeester Van der Zaag van Winschoten en gedichten van leerlingen van de St. Vitusschool. Dit alles werd opgeluisterd met muziek van pianiste Ellen Dijkhuizen, celliste Danielle Buizer en saxofonist Jan Schoemaker. In het Bevrijdingsbos mocht de gemeente Winschoten drie bomen planten. Verder werden er vrijheidsduiven losgelaten, droegen leerlingen van de St. Vitusschool gedichten voor en verplaatsten Winschoter oldtimers symbolisch een vrijheidsvuur van Groningen naar Winschoten. 's Avonds in het Rosarium nam commissaris van de Koningin Max van den Berg het vrijheidsvuur in ontvangst en ontstak het aldaar. Ook in het Rosarium was er volop belangstelling. Er werd een bevrijdingsboom geplant en leerlingen van de St. Vitusschool droegen zelfgeschreven gedichten voor. Concert band `Nieuw Leven' uit Winschoten ondersteunde de festiviteiten met muziek. Kinderen hadden een belangrijke rol deze dag. Ze mochten duiven loslaten, gaven een voordracht en mochten meehelpen om de bomen te planten.

Het Bevrijdingsbos
Al sinds 1995 is het Bevrijdingsbos de plek waar op 5 mei de bevrijding van Groningen gevierd wordt. Het Bevrijdingsbos is in Canada een begrip. Het is een duurzaam en levend geschenk van burgerij, instellingen, overheid en bedrijfsleven van stad en provincie Groningen. Dit nog jonge bos is bij de 50-jarige viering van de bevrijding in 1995 als eerbetoon en dankbetuiging aangeboden aan de bevrijders.

Om de bekendheid ook in de eigen regio te vergroten, heeft het stichtingsbestuur van het Bevrijdingsbos vorig jaar besloten om de gemeenten in de provincie Groningen jaarlijks bij de viering in het Bevrijdingsbos te betrekken. Na Appingedam in 2008, was nu de eer aan Winschoten om daarin het voortouw te nemen.