European Union



Brussel, 11 mei 2009

Voorzitters van Commissie en Parlement spreken met Europese religieuze leiders over de ethische aspecten van economisch bestuur op Europees en wereldniveau

Op initiatief van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, is vandaag een twintigtal Europese vertegenwoordigers van christendom, jodendom en islam in Brussel bijeengekomen voor een informele dialoog met de EU. De bijeenkomst werd geleid door voorzitter Barroso en de voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van een grote Europese en mondiale uitdaging: de economische en financiële crisis en de ethische aspecten van het economisch bestuur op Europees en wereldniveau.

Dit was de vijfde jaarlijkse bijeenkomst van hoofden van EU-instellingen met religieuze leiders. Het gaat om een initiatief van voorzitter Barroso uit 2005.

Dit jaar luidde het motto van de bijeenkomst: "Economische en financiële crisis: ethische aspecten van het economisch bestuur op Europees en wereldniveau." Voorzitter Barroso verklaarde: "Nu de financiële en economische crisis aanhoudt, wordt het steeds duidelijker dat het moment is aangebroken om het economisch bestuur in overeenstemming te brengen met de fundamentele ethische waarden waarop de Europese onderneming al 50 jaar is gebaseerd. De Commissie heeft hiertoe belangrijke initiatieven ontplooid, met name ter regulering van de financiële markten, om te zorgen voor meer verantwoordelijkheidsbesef en duurzaamheid in onze economie."

De voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, stelde: "De burgers van de Europese Unie beleven momenteel een bijzonder spannende tijd. Een tijd waarin de EU naar voren moet treden als een gemeenschap die gebaseerd is op gedeelde waarden en solidariteit. De gezamenlijke oplossingen die we zoeken, moeten uitgaan van de menselijke waardigheid en waarborgen dat er wordt omgezien naar alle geledingen van onze samenleving. Hierbij kunnen religies en kerkgenootschappen een cruciale rol spelen. Zij zetten zich dikwijls in voor de meest kwetsbare personen in onze maatschappij."

De deelnemers aan de bijeenkomst steunden de inspanningen van de EU inzake het coördineren, stimuleren en aansturen van acties die erop zijn gericht de financiële regelgeving te verbeteren, de economie nieuw leven in te blazen en binnen en buiten Europa de werkgelegenheid te bevorderen. Ook benadrukten zij dat sociale gerechtigheid bij de beleidsvorming voorop moet blijven staan: bij de zorgwekkende toename van de werkloosheid en armoede dient onze samenleving de handen ineen te slaan en er met concrete maatregelen voor te zorgen dat de effecten van de crisis voor de burger beperkt blijven. Ten slotte onderstreepten zij hun vaste voornemen om de solidariteitszin onder Europeanen van alle gezindten en overtuigingen aan te wakkeren en financiële en economische actoren op te roepen zich ethischer te gedragen.

Lijst van deelnemers: zie MEMO/09/227