Universiteit Twente

Geautomatiseerde meetmethode bepaalt gewrichtsspleetvernauwing bij reuma nauwkeuriger dan reumatoloog

Reumatoïde artritis zorgt ervoor dat kraakbeen verdwijnt en de ruimte tussen de botten in een gewricht afneemt. Joost Kauffman van de Universiteit Twente ontwikkelde een meetmethode waarbij hij met behulp van de computer de vernauwing van de gewrichtsspleet zeer nauwkeurig kan meten. Zijn gewrichtsspleetmeting is nauwkeuriger dan die door getrainde radiologen. Kauffman promoveerde op 7 mei aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op zijn onderzoek.

Reumatoïde artritis (RA) is de meest bekende vorm van reuma. Het is een chronische ontstekingsziekte die kan leiden tot ernstige gewrichtsschade en een verminderde mobiliteit. Nederland kent ruim 150.000 RA-patiënten. De ziekte zorgt (onder andere) voor een afname van de hoeveelheid kraakbeen in het gewricht. Het gevolg hiervan is dat de ruimte tussen de botten in het gewricht afneemt; de gewrichtsspleet versmalt. Deze versmalling zit in de orde van grootte van tienden van een millimeter en is door getrainde reumatologen en radiologen met behulp van röntgenfoto's waar te nemen. Doorgaans kijken ze hierbij naar de gewrichten in de hand, voet en pols. Deze visuele detectie is zeer tijdrovend en de nauwkeurigheid is sterk afhankelijk van de persoon die de meting uitvoert. Joost Kauffman van de Universiteit Twente ontwikkelde daarom een methode waarmee hij röntgenfoto's met behulp van een computer kan analyseren. Het programma waarmee hij werkt bevat software die botten en gewrichten op een foto kan herkennen en een algoritme dat zeer nauwkeurig de randen van botten kan lokaliseren. Met deze informatie bepaalt de computer vervolgens de breedte van de gewrichtsspleet. Daarna vergelijkt de computer de breedte van de gewrichtsspleet met die op een oudere foto en kan zodoende zien of er sprake is van een achteruitgang.

Hulpmiddel

Naast de geautomatiseerde meetmethode ontwikkelde Kauffman en collega's, in samenwerking met afdeling klinische fysica van de Ziekenhuisgroep Twente, ook een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de hand steeds in dezelfde positie kan worden gefotografeerd. Uit het onderzoek van de promovendus bleek namelijk dat de meetfout - veroorzaakt doordat de handpositie op verschillende röntgenfoto's in de praktijk vaak iets afwijkt - groter kan zijn dan het verschil in de breedte van de gewrichtspleet als gevolg van de RA.

De methode om met behulp van de computer de breedte van de gewrichtsspleet te meten en het ontwikkelde hulpmiddel zijn volgens de promovendus met name bruikbaar voor onderzoekstoepassingen. Het biedt volgens hem vooral voordelen in gevallen waarbij gegevens van grotere groepen mensen vergeleken worden, zoals bij grootschalig reumaonderzoek en bij het testen van de effectiviteit van medicijnen.

Met behulp van het ontwikkelde hulpmiddel kan de hand steeds in dezelfde positie woorden gefotografeerd. Met behulp van het ontwikkelde hulpmiddel kan de hand steeds in dezelfde positie woorden gefotografeerd.

Met behulp van het ontwikkelde hulpmiddel kan de hand steeds in dezelfde positie worden gefotografeerd.