Rode Kruis Belgie


Eén jaar na de aardbeving in Sichuan

Rode Kruis paraat vanaf eerste aardschok

Eén jaar na de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan zijn er 69.200 dodelijke slachtoffers geteld en is er sprake van ruim 18.000 vermisten. Er vielen 375.000 gewonden. 15 miljoen mensen moesten tijdelijk hun woning verlaten. Voor 5 miljoen mensen moest een voorlopig onderkomen gevonden worden omdat hun huizen vernield of te zwaar beschadigd zijn. Het Rode Kruis was al vanaf de eerste ogenblikken na de aardschok ter plaatse om hulp te verlenen.

Naast deelname aan de reddingswerkzaamheden lag de focus van het Rode Kruis op voorlopig onderdak (tenten), de voorziening van zuiver drinkwater en medische hulpverlening.

100.000 tenten
Behalve de vele duizenden tenten die het Chinese Rode Kruis uit haar noodstocks verdeelde, mobiliseerde het Internationale Rode Kruis 100.000 extra tenten die binnen enkele weken werden aangevoerd en verdeeld. Hieronder bevonden zich ook 400 tenten die waren geschonken door Rode Kruis-Vlaanderen.

Drinkwatervoorziening
Gespecialiseerde snelle interventieteams (âEmergency Response Unitsâ) van het Rode Kruis zorgden voor drinkwatervoorziening in de prefectuur Deyang. Zij werden hierbij ondersteund door lokale medewerkers van het Chinese Rode Kruis die deze activiteiten geleidelijk aan overnamen en verder zetten.

100.000 kooksets⦠en psychosociale bijstand
In een tweede fase van de hulpverlening ondersteunde het Rode Kruis de lokale aankoop van 100.000 kooksets, 100.000 hygiënepakketten en 100.000 warme dekens voor de slachtoffers die langere tijd in tenten of andere noodopvang verbleven.
Verder vormde ook psychologische bijstand een meer dan noodzakelijke vorm van hulpverlening om mensen te helpen bij het verwerken van de traumaâs tengevolge van de aardbeving, zoals het verlies van familieleden en/of woonst.

Opbrengst en de besteding van het Rode Kruis
Dadelijk na de ramp deed het Internationale Rode Kruis een oproep tot internationale solidariteit, waarop massale respons kwam : een bedrag van ruim 100 miljoen ⬠aan fondsen werd ingezameld. Ruim 1/3de of zowat 35 miljoen ⬠van dit bedrag werd ingezameld en besteed tijdens de noodhulpfase onmiddellijk na de ramp. Met de resterende 65 miljoen ⬠wordt de heropbouw van woningen, ziekenhuizen, gezondheidscentra e.d. gefinancierd (ongeveer 60 miljoen â¬), alsook psychosociale ondersteuning, beperkte financiële steun aan gezinnen, herstelling van de watervoorziening en rampenparaatheid (alles bij elkaar ongeveer 5 miljoen â¬).
Van de fondsen die het Chinese Rode Kruis via zowel nationale als internationale solidariteit ontving, werd tot op heden 213 miljoen ⬠besteed aan de bouw van bijna 70.000 nieuwe woningen, 450 scholen en
1.500 gezondheidscentra in het getroffen gebied.

De hulp van Rode Kruis-Vlaanderen
Rode Kruis-Vlaanderen zamelde voor deze ramp in totaal 173.337,90 euro in. Daarvan werd 92.550,00 euro besteed aan enerzijds de aankoop en het transport van 400 familietenten in het begin van de noodhulpfase en anderzijds aan de terreinmissie van een Vlaamse shelterspecialiste. De 400 tenten werden verdeeld in de regio rond de stad Xian in de provincie Shaanxi. De shelterspecialiste van Rode Kruis-Vlaanderen zorgde op het terrein o.a. mee voor de coördinatie en de opvolging van de verdeling van de enorme hoeveelheid tenten en zij onderzocht ook de mogelijkheden voor heropbouw van woningen, scholen en gezondheidscentra op middellange en lange termijn. Het resterende bedrag van 80.787,90 euro werd overgemaakt aan het Internationale Rode Kruis en besteed aan de hierboven beschreven hulpactiviteiten.

Mechelen, 11 mei 2009