Nieuw-Vlaamse Alliantie


Politietop: premier moet ingrijpen (11/05/09)

De N-VA roept premier Van Rompuy op om in te grijpen in het gevecht tussen Open VLD en PS om de hegemonie van de politie. Er is volgens N-VA-Kamerlid Ben Weyts minstens één iemand te veel aan de politietop: Open VLD of de PS.

Wie had gedacht dat na het verdwijnen van Patrick Dewael de strijd tussen PS en Open VLD zou gaan liggen, kwam bedrogen uit. Integendeel, het loopgravengevecht tussen Open VLD en de PS-adepten escaleerde. Minister De Padt duidde de aartsvijand van Koekelberg aan tot zijn eigen woordvoerder. De PS vuurde terug met een positieve evaluatie van de commissaris-generaal. Waarop de Open VLD een salvo loste door Koekelbergs onhandige behandeling van een anonieme klacht tegen minister De Padt te verheffen tot een halsdaad. Een al te verregaande ordemaatregel vormde het voorlopige orgelpunt. Al die tijd staat de Open VLD lijnrecht tegenover meester Uyttendaele, raadsman van Koekelberg. Een vice-premier en de echtgenoot van een vice-premier rollen vechtend over straat... Dit moet België zijn.

Weyts: Intussen raakt het imago van de politie alsmaar meer besmeurd. De premier moet ingrijpen, want er is duidelijk iemand te veel aan de top van de politie, Open VLD of de PS. Ofwel gaat iemand van een andere partij Binnenlandse Zaken bestieren ofwel wordt voor Koekelberg een andere oplossing gezocht. Maar zoals het nu gaat, wie wordt daar nu beter van?

Reeds eerder waarschuwde de N-VA ervoor dat de laatste VLD-démarche zou stranden bij de Raad van State: Een ordemaatregel is een ingreep die enkel bedoeld is om het goed functioneren te garanderen. Maar De Gucht wou heel de politiestructuur omgooien, hoe komt dat het goede functioneren ten goede? Daarenboven werd er bewust een schijn van straf gewekt en dus van schuld in hoofde van Koekelberg. Die werd gereduceerd tot een operettefiguur. Iemand die als Aurore destijds de letters mag omdraaien van het Rad van De Padt. En dat allemaal vanwege wat een banaal misverstand of een domme onhandigheid lijkt.

Weyts interpelleert zowel minister De Padt als minister De Gucht over de zaak.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be