Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis 2009 | 19 Coolsingel 40, Rotterdam Postadres: Postbus 70012 8 mei 2009 3000 KP Rotterdam Secretariaat Concerncommunicatie: Telefoon 010-4172918 Activiteitenkalender B&W Rotterdam 11 t/m 17 mei 2009

Wethouder Geluk ondertekent samenwerkingsovereenkomst campus Hoogvliet Maandag 11 mei om 19.00 uur vindt de feestelijke ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst campus Hoogvliet bij metrostation Zalmplaat, zijde Meeuwenplaat. Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) ondertekent namens de gemeente, Jacqueline Cornelissen namens de deelgemeente Hoogvliet en Peter de Regt namens Woonbron. Het project 'Campus Hoogvliet' behelst nieuwbouw voor het Einstein Lyceum, Penta College en ROC Zadkine. De scholen gaan er allerlei faciliteiten met elkaar delen, bijvoorbeeld voor sport en cultuur. Veel van de schoolvoorzieningen kunnen ook door de bewoners van Hoogvliet gebruikt worden. Omgekeerd zullen wijkvoorzieningen op de Campus worden ondergebracht die, net als de scholen, in de komende jaren een nieuwe locatie moeten krijgen. Zoals een bibliotheek, zwembad, kinderopvang en een restaurant. (Voor meer informatie: Campusteam Hoogvliet, Rianne Elderson, tel. 010 - 213 5070)

Wethouder Geluk ondertekent convenant aanbieders jeugdzorg Dinsdag 12 mei om 17.30 uur ondertekenen wethouder Leonard Geluk (portefeuillehouder van de stadsregio Rotterdam), René Meuwissen (directeur Bureau Jeugdzorg) en Wim Spierings (directeur FlexusJeugdplein) namens de zorgaanbieders, een convenant. Zij spreken af dat kinderen sneller en betere hulp krijgen door o.a. de wachtlijsten eind 2009 te hebben weggewerkt en kinderen binnen de normtijd (9 weken) de gevraagde hulp te bieden. Ook zal het zorgaanbod worden uitgebreid (bijvoorbeeld 80 extra pleegzorgplekken en 255 extra gezinnen helpen) en meer op de vraag worden toegesneden. (Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Miriam Fianen, tel. 06 - 5314 8755)

Wethouder Kriens spreekt op conferentie Preventie en aanpak meisjesbesnijdenis Rotterdam maakt sinds 2006 deel uit van een landelijke pilot voor preventie en aanpak van meisjesbesnijdenis. Onder regie van de GGD Rotterdam-Rijnmond werken professionals in de (jeugd)gezondheidszorg, onderwijs, welzijnswerk en de justitiële keten samen met leiders en sleutelfiguren uit de risicogroepen en zelforganisaties om te zorgen dat deze vorm van kindermishandeling stopt. De conferentie op 13 mei gaat in op de resultaten en het vervolg. In samenwerking met Studium Generale en Capita Selecta Erasmus MC heeft de GGD een programma opgesteld waarin de verbinding wordt gelegd met kinder- en vrouwenrechten, het doorbreken van misvattingen en taboes, de omgang met relaties en seksualiteit en de emancipatie van meisjes en vrouwen. Ook de gezondheidsrisico's en de zorg voor slachtoffers komen aan bod. De conferentie is op woensdag 13 mei 2009 van 12.00 uur tot 21.00 uur in Arminius, Museumpark 3 in Rotterdam. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang), Domenica Ghidei (rechter en lid van de commissie Gelijke Behandeling), Ozcan Hidir (docent Islamitische Universiteit Rotterdam) en Joop Laven (gynaecoloog, EMC) verzorgen diverse presentaties. Peggy Wijntuin is debatleider. Pagina 1 van 3





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 2 van 3
(Voor meer informatie: Jeugd, Onderwijs en Samenleving, Miriam Fianen, tel. 010 - 433 9958)

Wethouder Bolsius opent buitenbad van Sportfondsen Rotterdam Noord Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent woensdag 13 mei om 13.00 uur het vernieuwde buitenbad van Sportfondsen Rotterdam Noord aan de Van Maanenstraat 8. Het ruim zeventig jaar oude buitenbad is gerenoveerd en voldoet nu aan de wensen van deze tijd. Door extra ondiepe gedeelten is het zwembad nu veel meer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Ook is er een vijfentwintig meter lang wedstrijdbad dat geschikt is voor banenzwemmen. Het zwembad Sportfondsen Rotterdam Noord, ook wel Van Maanenbad genoemd, is één van de veertien zwembaden waar de wethouder een duik neemt. De wethouder bezoekt alle Rotterdamse Sportfondsen en Sport en Recreatie zwembaden omdat zij in februari 2008 het Keurmerk Veilig en Schoon ontvingen. Dit keurmerk toont aan dat de zwembaden voldoen aan minimaal alle wettelijke voorschriften, met als doel de hygiëne en veiligheid van zwembadbezoekers te waarborgen. (Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 ­ 417 9324)

Wethouder Schrijer opent conferentie Welfare-to-Work: Crisisproof?! Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op donderdag 14 mei om 9.30 uur de conferentie Welfare-to-Work: Crisisproof?! in het Golden Tulip Inn hotel aan de Leuvehaven 80. Thema van de conferentie is het directe effect van de economische crisis op de arbeidsmarkt en de Welfare-to-Work / Work First strategieën die kunnen worden ingezet. Work First houdt in dat uitkeringsgerechtigden werkzaamheden verrichten voor hun uitkering. De afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland bijzondere resultaten geboekt met Work-First oplossingen. Werken deze ook in tijden van crisis of vraagt het aanpassingen? Is een sluitende aanpak ook met een grotere instroom van werkzoekenden en minder aanbod van vacatures mogelijk? Voor deze conferentie zijn bestuurders, onderzoekers en uitvoerders uit landen zowel binnen als buiten Europa uitgenodigd om ervaringen uit te wisselen en op zoek te gaan naar een aanpak die werkt, ook in tijden van crisis. De conferentie is een initiatief van de Gemeente Rotterdam, Divosa (vereniging van managers op het gebied van werk, inkomen en sociale vraagstukken) en Dick Vink Advies (DVA). (Voor meer informatie, Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 ­ 51 07 47 91)

Wethouder Karakus ontvangt vrouwennetwerk vastgoedsector Donderdag 14 mei om 13.30 uur ontvangt wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) de vrouwen van DWIRE (Dutch women in real estate), een netwerk voor vrouwen in de (commerciële) vastgoedsector op het stadhuis. Om 14.15 uur vertrekt het gezelschap naar de Willemskade voor een vaartocht door de havens met bestemming Stadshavens, Heijplaatstraat 17 (Havens 2600). DWIRE is uitgenodigd in Rotterdam om mee te denken en te adviseren over de ontwikkeling van Stadshavens, een project van de gemeente en het Havenbedrijf om in de stadshavens een hoogwaardig woon- en werkmilieu te ontwikkelen. (Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 ­ 417 9324)

Wethouder Kriens sluit Unlimited Festival af
Wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn) sluit op vrijdag 15 mei om 15.45 uur het Unlimited Festival aan de Veerlaan 9-11 af. Ieder jaar organiseert de Rotterdam Commissie namens Stichting BeSt (Betrokken Student) het Unlimited festival voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten (jong en oud). Stichting BeSt is een samenwerkingsverband tussen het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (RVSV). Het Unlimited Festival start om 11.00 uur. Er zijn optredens van Monique Smit, de Hermes House Band, Jurgen Jonkers





Weekbericht
2009 | 00
Pagina 3 van 3
(imitator Frans Bauer), The Shuffles en Johan Vlemmix als artiest en presentator. Toegang tot het festival, eten en drinken zijn gratis. (Voor meer informatie: Rotterdam Commissie 2008/2009, Lakshmi van der Wart, tel. 06-2842 0975)

Burgemeester Aboutaleb lanceert Rotterdam.nl/europa tijdens raadsdebat over Europa Wat heeft Rotterdam aan Europa en Europa aan Rotterdam? Dat is onderwerp van discussie in een debat tussen Rotterdamse raadsleden, kandidaten voor het Europees Parlement en Rotterdammers op vrijdag 15 mei. Het debat vindt plaats in de Raadzaal van het stadhuis en duurt van 16.00 uur tot 19.00 uur. Voor het eerst wordt in deze setting gediscussieerd over Europese onderwerpen die op de een of andere manier invloed hebben op het dagelijks leven van Rotterdammers. Van de toestroom van Oost-Europeanen tot klimaatdoelstellingen en de invloed van burgers op Europa. Burgemeester Aboutaleb is bij dit debat aanwezig. Hij verzorgt de inleiding en lanceert in de pauze van het debat rond 17.30 uur www.Rotterdam.nl/europa, een website met actuele informatie over Rotterdam en Europa. (Voor meer informatie: Communicatie Griffie, Meike van der Poel, tel 010 ­ 417 2113)

Wethouder Bolsius helpt Roteb met schoonmaken van `stadswater' Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) helpt zaterdag 16 mei om 12.00 uur een schoonmaakploeg van Roteb en Gemeentewerken met het schoonmaken van de Delftsevaart, tussen Hang/Zijl en Oppert achter de Laurenskerk. De schoonmaakploeg vist hierbij kroos en ander vuil uit het water. Dit gebeurt door te hengelen, duiken en vanaf een boot het vuil bij elkaar te drijven met netten. De schoonmaakactie Delftsevaart is de officieuze start van het project `Stadswater'. Het project Stadswater (Leuvekolk tot aan Lombardkade) wordt vanaf dit najaar heringericht tot een aantrekkelijk verblijfsgebied. De betrokken partijen bij de schoonmaakactie zijn het Hoogheemraadschap Schieland, Roteb, Gemeentewerken, Centrumraad, de Brandweer en duikclub Sublub. Sommige partijen presenteren zich met kraampjes op de Vlasmarkt aan het Rotterdamse publiek en laten zien wat zij aan Watermanagement doen. Een spectaculair onderdeel hierbij is de voor het publiek toegankelijke `duikcontainer'.
(Voor meer informatie: Eunice Dreischor, communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 4035)