Politie Friesland

Poliitieberichten van maandag 11 mei

Fryslân, 11-05-2009 o In verband met technische problemen in ons bedrijfsprocessen systeem, zijn er een beperkt aantal persberichten. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

Politieberichten van zondag 10 mei 11:00 uur tot maandag 11 mei 07:00 uur

Franeker: woningbrand, één persoon gewond, drie aanhoudingen

De technische Recherche van Politie Fryslân onderzoekt een woningbrand aan de Paul Krugerstraat die zondagavond rond 22:30 uur plaatsvond. Daarbij is een inwoner van Franeker met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgracht. In de woning die leegstond, waren drie personen gesignaleerd die ruzie maakten. Direct daarna brak er brand uit Het drietal is vervolgens aangehouden op verdenking van brandstichting. De woning en de naast gelegen woning brandde geheel uit. Een andere kant naast gelegen bewoonde woning liep veel rook en waterschade op.

Leeuwarden: inbraak woning, laptop weg

De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Harlingerstraatweg die zondagmiddag plaatsvond. De dader (s) wisten door een raam te forceren de woning binnen te komen en namen een laptop weg. De bewoner deed aangifte.

Joure: A7 motorrijder gewond

De politie heeft zondagavond het ambulance personeel geassisteerd bij een éénzijdig ongeval op de Rijksweg A7. Een motorrijder was door nog onbekende oorzaak op de bypass afslag Lemmer met zijn motor onderuit gegaan en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Gorredijk: drie verdachten bekennen groot aantal vernielingen

De politie heeft met de aanhouding van twee 16-jarige mannen uit Gorredijk en Jubbega en een 17-jarige man uit de Hemrik een groot aantal vernielingen in Gorredijk opgelost. Na verhoor bekenden de drie dat ze zowel in een weekend in maart als in een weekend in april een groot aantal vernielingen hadden gepleegd in het dorp. Het totale schadebedrag van deze vernielingen ligt rond de 30.000,-

Start onderzoek

In de nacht van zaterdag 18 april op zondag 19 april werden er van diverse panden aan de Leitswei, Wetterkant, Wetterwille, Heerenacker en Stationsweg ruiten ingeslagen. In diezelfde nacht werd op de Easterein een auto in het water geduwd en op de Lijnbaan werd een container in brand gestoken.

De politie startte direct een groot onderzoek. Zo werd er onder andere gesproken met gedupeerden en getuigen en werd er grondig
sporenonderzoek verricht. Ook de inwoners van Gorredijk en een aantal omliggende dorpen leverden een belangrijke bijdrage in het oplossen van deze zaak. Na een getuigenoproep in de media kwamen er vele reacties bij de buurtagent binnen.

Aanhouding verdachten

Op basis van de vele tips konden de drie verdachten op 28 april worden aangehouden. Na verhoor bekende het trio dat ze verantwoordelijk waren geweest voor de vele vernielingen in die bewuste nacht. Daarnaast bekenden de drie dat ze ook in de nacht van zaterdag 21 maart op zondag 22 maart vernielingen hadden gepleegd in Gorredijk. In die nacht werden ruiten van een school, een woning en een auto vernield. Ook werd een gestolen brandblusser leeg gespoten. Het totale schadebedrag van al deze vernielingen ligt rond de 30.000. Dit is een schatting omdat niet alle gedupeerden aangifte hebben gedaan bij de politie.

Strafvervolging

Na een aantal dagen verhoor mochten de drie verdachten het politiebureau met een proces-verbaal verlaten. Het trio zal zich binnenkort voor de kinderrechter moeten verantwoorden. De schade van de vernielingen probeert justitie te verhalen op de drie verdachten en de ouders daarvan.

Drachten:restalcoholcontrole

De politie heeft maandagmorgen tussen 06.15 uur en 07.30 uur is een restalcoholcontrole gehouden

op de Folgeralaan te Drachten. Dit was de derde controle sinds het begin van de aanpak van restalcohol. Totaal hebben 143 bestuurders van personenautos, bestelbusjes, scooters, tractoren en vrachtwagens een voorlopige blaastest ondergaan. De gecontroleerde bestuurders reageerden verbaasd maar positief over de controle. De politie zal het komende jaar nog meer controles houden op restalcohol.