GTI NV

GTI realiseert succesvol zuinige en schone installaties voor het nieuwe Shell Technology Center in Amsterdam

Amsterdam, 11 mei 2009

GTI, onderdeel van GDF SUEZ, realiseert en exploiteert de installaties voor het nieuwe onderzoekscentrum van Shell Technology Centre in Amsterdam. In het nieuwe centrum levert de technisch dienstverlener onder andere de klimaatinstallaties voor de kantoren en een proceskoelingsinstallatie voor de laboratoria. Deze installaties verminderen de CO2-uitstoot met 60% vergeleken met conventionele installaties wat overeen komt met de uitstoot van 340 woningen per jaar. GTI exploiteert de installaties voor ten minste vijftien jaar.

In het nieuwe technologiecentrum doet Shell Technology Centre Amsterdam onderzoek naar de ontwikkeling van schonere en zuiniger fossiele- en biobrandstoffen. Tijdens het onderzoek is naast de gebruikelijke koeling van de ruimtes ook extra proceskoeling nodig. De door GTI gerealiseerde energievoorziening is daarom nadrukkelijk afgestemd op de wisselende energievraag. Ruud Majenburg, Lid van het Executive Team en Algemeen Directeur GTI marktsegment- en specialistische bedrijven: "De nieuwe installatie is efficiënt, energiezuinig, milieuvriendelijk en neemt daarnaast weinig ruimte in beslag wat ten goede komt aan het netto gebruiksoppervlak van het gebouw. Wij noemen dit het maximaal uitnutten van Energy Efficiency". Op de locatie voorziet GTI in de energievoorziening op basis van warmte en koude opslag. Een tweetal bronparen op 180 meter diepte zorgen voor de opslag van warmte en koude. Gecombineerd met drie warmtepompen en een uitgekiend onderhoudsmanagement, voldoen deze installaties aan de hoge eisen die Shell aan de bedrijfszekerheid stelt.

GTI verzorgt de montage van de verwarmingsinstallatie, koelwatersystemen, proceskoeling en ventilatie voor het nieuwe laboratorium- en kantorencomplex van circa 80.000 m2. Het deelproject omvatte onder andere uitbesteding van alle contracten, inkoop, detailontwerp, engineering, aansturing van derden, kwaliteitscontrole, HSE-beleid en bewaking van financiën. Het Shell Technology Centre Amsterdam, dat in september 2009 officieel wordt geopend, maakt deel uit van het 'nieuwe Amsterdam aan het IJ', op het terrein Overhoeks. In deze nieuwe wijk verzorgt GTI de duurzame energievoorziening voor alle woningen, kantoren, horeca en het Filmmuseum.
---