Ingezonden persbericht


Persbericht

FishFlow Innovations levert eerste visveilige vijzel aan Rijnland

FishFlow Innovations heeft in april in opdracht voor AHCO de eerste visveilige vijzel van composiet geïnstalleerd in de Zwanburgerpolder te Warmond in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De vijzel maakt deel uit van een nieuw gemaal dat het oude conventionele vijzelgemaal Zwanburgerpolder vervangt. In het oude gemaal bestond de kans dat vissen beschadigd raakten of gedood werden door klappen van de eerste winding of beknelling tussen vijzel en opleider. Door toepassing van de visveilige buisvijzel wordt deze schade voorkomen. Zodoende levert de installatie niet alleen een bijdrage aan het peilbeheer, maar draagt deze ook actief bij aan het voorkomen van visschade en het verbeteren van de kansen voor vismigratie.

Het nog altijd toenemend aantal kunstwerken in de Nederlandse watergangen belemmert de migratie van vissen tussen paai- en opgroeigebieden. Ook voor de paling is het steeds moeilijker geworden om de zee ongeschonden te bereiken tijdens de trek naar de voortplantingsgronden in de Sargassozee in de Atlantische Oceaan. Het is zelfs aannemelijk dat dit één van de oorzaken is achter de teruglopende bestanden van de paling in de afgelopen decennia. Terugkerende glasaal ondervindt dezelfde hindernissen, waarbij een groot deel van deze glasaal sterft. Zowel de paling als de andere vissoorten kunnen gemaal Zwanburgerpolder nu in elk geval ongeschonden passeren.

De visveilige buisvijzel is ontworpen en gefabriceerd door FishFlow Innovations in samenwerking met het ingenieursbureau Witteveen+Bos. Deze vijzel wordt gekenmerkt door een aantal unieke eigenschappen. Zo wordt het vijzellichaam, in tegenstelling tot de gangbare stalen vijzels, bijna geheel van composiet gemaakt. Daarbij doet de buitenmantel tevens dienst als opleider, zodat extra civiele werkzaamheden achterwege kunnen blijven. Verder is de beschoeping van de vijzel zodanig aangepast dat deze de vissen niet kan beschadigen. Deze innovaties maken dat deze vijzel zeer visveilig en robuust is. Tegelijkertijd wordt een groter rendement behaald doordat de buitenbuis direct aan de schoepen gelamineerd is en er geen lekverliezen op kunnen treden door terugstromend water. De vijzelinstallatie van de Zwanburgerpolder geeft het Hoogheemraadschap van Rijnland nu de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen met dit type visveilige vijzel.

De oplevering van de eerste visvriendelijke vijzel van FishFlow Innovations aan het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft inmiddels de interesse van andere waterschappen voor de vijzel gewekt. Enkele waterschappen hebben zich reeds tot Fishflow Innovations gewend met de vraag of deze visvriendelijke vijzel ook op specifieke locaties in hun beheersgebied toepasbaar is. De volgende vijzels van dit type zullen binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland worden geïnstalleerd om ook daar vissterfte in de gemalen te voorkomen en de kansen voor vismigratie te verbeteren.



Ingezonden persbericht