FNV

12-5-2009

Agnes Jongerius: "Verhoging AOW-leeftijd is domme oplossing"

"Een algemene verhoging van de AOW-leeftijd is een domme oplossing. Eentje die de laagste en middeninkomens en mensen met een lang arbeidsverleden hard treft. " Voorzitter Agnes Jongerius liet in haar toespraak op het vierjaarlijkse congres van Nederlands grootste vakcentrale geen onduidelijkheid bestaan waar haar FNV staat in het AOW-debat: "De bezuiniging via gemorrel aan de AOW-leeftijd is helemaal niet onvermijdelijk, maar ondoordacht, onnodig en dus oneerlijk."

Jongerius benadrukte nog eens dat de zwaarste lasten op de sterkste schouders terecht moeten komen. Maar lagere en middeninkomens worden volgens haar met de kabinetsoplossing gedwongen 25.000 euro in te leveren. "En dat alleen, omdat Den Haag te beroerd is om de hogere inkomens meer te laten meebetalen."

Op het congres presenteerde de FNV 'Samen werken voor de AOW'. Dat document dient als basis voor de discussie die zich de komende tijd over dit onderwerp gaat voltrekken. Het beschrijft de gevolgen van een algemene verhoging van de AOW-leeftijd. Maar ook de werkelijke feiten over de AOW en de misverstanden.

Uiteraard draagt de FNV ook alternatieven aan. Die variëren van voorstellen tot verhoging van de arbeidsdeelname, een rechtvaardiger financiering van de zorg en voorstellen die betrekking hebben op de woningmarkt, zoals het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek van woningen boven de 1 miljoen euro. Dat laatste voorstel levert 0,5 procent van het BBP op, oftewel 3 miljard euro.

'Samen werken voor AOW' staat op www.fnv.nl