Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

IVIC '09
13 t/m 16 mei 2009
Vliegkamp Valkenburg, Katwijk ZH

Succesvolle start Internationale Vakbeurs Incidentmanagement, Crisisbeheersing en Rampenbestrijding.

Katwijk, woensdag 13 mei 2009 - Vandaag is de vijfde ofwel jubileumeditie van de grootste Internationale Vakbeurs Incidentmanagement, Crisisbeheersing en Rampenbestrijding, IVIC '09, zeer succesvol van start gegaan. Om klokslag 10 uur opende deze vakbeurs zijn deuren voor zijn vakbezoekers. Vanwege het ongeluk met de crashtender op de A4 vanmorgen (die op weg was naar IVIC '09 voor deelname aan een van onze demonstraties) is de demo vliegtuigbrandbestrijding vandaag helaas niet doorgegaan. Wij gaan er vanuit dat morgen deze demonstratie weer volgens schema plaats vindt.

De vakbeurs is bedoeld om medewerkers van o.a. brandweer, politie, ambulance, Rijkswaterstaat, Rode Kruis en berging op de hoogte te stellen van alle ontwikkelingen op hun vakgebied. De vakbeurs zal duren tot en met zaterdag 16 mei 2009.

Kenmerkend voor IVIC '09 is het interactieve karakter. Er vinden talloze presentaties, demonstraties, simulaties en workshops plaats. Vele actuele onderwerpen op het gebied van Rampenbestrijding, Crisisbeheersing en Incidentmanagement komen aan bod. Hieronder presenteren wij vast een kleine greep uit het grote aanbod.

Nieuw: IVIC Oefencarrousel
Bijzonder interactief en uniek is de IVIC Oefencarrousel, een nieuwe activiteit op de beurs, gepresenteerd in samenwerking met Brandweertrainingen.nl en Veiligheidspaspoort.nl. De oefencarrousel bevat diverse elementaire oefeningen welke gekoppeld zijn aan een oefenkaart van de Herziene Leidraad Oefenen. De carrousel bevat o.a. de volgende oefeningen: Flashover/straalpijptechniek, rijvaardigheid, ademlucht baan, technische hulpverlening en industriële brandbestrijding. Brandweermannen/vrouwen konden zich vooraf inschrijven voor deelname aan een van de oefeningen van de oefencarrousel. De cursisten worden beoordeeld door gecertificeerde oefenleiders en ontvangen na de beurs een oorkonde en toegang tot de oefenresultaten. Meer informatie en inschrijving: www.brandweertrainingen.nl

Rvarium confronteert hulpverleners met minder zelfredzame mensen
Het Rvarium heeft vanuit het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties in Nederland de rol gekregen om het hoofdstuk veiligheid in relatie tot verminderde zelfredzaamheid op de kaart te zetten en hierin een bewustwordingsslag te maken. Het Rvarium biedt onder andere een creatieve leeromgeving waar mensen zelf kunnen ervaren welke risico's en gevaren verminderd zelfredzame mensen kunnen lopen bij incidenten, rampen en calamiteiten. Het Rvarium is ingericht als doolhof met zes zogenaamde dilemmaruimten. In elke dilemmaruimte wordt de bezoeker geconfronteerd met minder zelfredzame mensen. Door goed te luisteren, en vooral door goed te communiceren krijgt de bezoeker de juiste informatie over de te volgen route. Deze interactieve benadering maakt de hulpverlener veel bewuster van het omgaan met verminderd zelfredzame mensen dan alleen maar over het onderwerp te praten.

Elke beursdag om 13.00 uur i.s.m. defensie: demonstratie "7,4 op de schaal van Richter"
Een nieuw onderdeel van IVIC is de dagelijkse demonstratie in samenwerking met defensie. Gedurende 45 minuten wordt aan u als vakbezoeker getoond hoe defensie tijdens een grootschalige langdurige ramp de reguliere hulpverleningsdiensten professioneel kan ondersteunen.

Het scenario van 2009 neemt u mee naar ongeveer 15 uur na een zware aardbeving waarbij Katwijk het zwaarst getroffen is. U ziet restanten van het vooraanstaande Medisch Centrum met bijbehorende laboratoria en resten van de omliggende buurt. De grootschalige hulpverlening is inmiddels op gang gekomen. Naar verwachting liggen er nog diverse slachtoffers onder het puin. Ook zijn er nog patiënten te vinden in het nog niet ingestorte deel van het medisch centrum. Tot overmaat van ramp maken baldadige buurtbewoners gebruik van de gelegenheid om winkels te plunderen en is de angst voor naschokken en vloedgolven aanwezig.

Door bovenstaande fictieve gebeurtenissen na te bootsen wordt het publiek geleid langs diverse thema's als lokaliseren, meten en verkennen, ontsmetten, beveiligen, blussen, redden, evacueren, logistiek en communicatie. Kortom een leerzame en zeer waardevolle aanvulling op het demonstratieprogramma.

Demonstratie: "Werken en redden op hoogte"
Ascent safety is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor veilig werken, redden en medische hulpverlening op moeilijk toegankelijke plaatsen, waarbij hoogte verschillen een rol spelen. Tijdens de beurs worden door Ascent Safety verschillende technieken gedemonstreerd die dagelijks door de brandweer worden toegepast. Een van die technieken is 'rope access', een touwtoegangstechniek die veelvuldig bij hoogteredding wordt gebruikt. Ook wordt gedemonstreerd hoe het werken op hoogte met brancards in zijn werk gaat.

Slotdemonstratie: "kettingbotsing met gevaarlijke stoffen"
Traditiegetrouw wordt elke beursdag afgesloten met de grootschalige multidisciplinaire slotdemonstratie vol leermomenten. Aangezien IVIC alweer voor de vijfde maal wordt georganiseerd vieren wij in 2009 het jubileum. In het kader van dit jubileum grijpt de organisatie voor het scenario van de slotdemonstratie terug op het scenario van de allereerste beurs in 2001, destijds nog Ramp(en)Bestrijding genaamd.

Door simulatie van een kettingbotsing met gevaarlijke stoffen wordt u als vakbezoeker geïnformeerd over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen sinds 2001. Wat zijn de regels inzake incidentmanagement Rijkswaterstaat? Welke gevaren zijn er bij een ongeval met gevaarlijke stoffen en welke voorschriften gelden hierbij? Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van blussen? En binnen de technische hulpverlening? Waar let men op bij het bergen van de voertuigen met "verdachte lading" betrokken bij het incident? Allemaal vragen die tijdens de slotdemonstratie worden beantwoord.

Bovenstaande activiteiten zijn slechts een kleine greep uit het totaalaanbod van de internationale vakbeurs Incidentmanagement, Crisisbeheersing en Rampenbestrijding, oftewel IVIC '09. Meer informatie over de beurs vindt u op onze website www.ivic.nl .

Gelijktijdig: IVVP '09
Tijdens IVIC '09 wordt op 13, 14 en 15 mei 2009 eveneens op vliegkamp Valkenburg de derde editie van de Internationale Vakbeurs voor Politie en Defensie, IVVP '09 georganiseerd. Hier vindt u alle ontwikkelingen op het gebied van handhaving en openbare orde en veiligheid. Ook IVVP '09 heeft een interactief karakter en biedt haar vakbezoekers een keur aan standpresentaties, demonstraties en workshops. Vakbezoekers hebben toegang tot beide beurzen. Meer informatie over deze beurs vindt u op onze website www.ivvp.nl

ACHTERGRONDINFORMATIE

IVIC '09: Internationale Vakbeurs Incidentmanagement,

Crisisbeheersing & Rampenbestrijding

Data: 13 t/m 16 mei 2009
10:00 - 17:00 uur

Locatie: Vliegkamp Valkenburg
(nabij Katwijk, Zuid-Holland)

Organisatie: R en B organisatie en advies BV

Postbus 221
3360 AE SLIEDRECHT

Tel. 0184 - 750 812
Fax 0184 - 750 811

info@ivic.nl
www.ivic.nl



Ingezonden persbericht