Gemeente Alkmaar
Persbericht gemeente Alkmaar

Wethouder Van Dam: 'Voorde el jaarrekening 2008 buffer voor onzekere tijden'

De jaarrekening 2008 sluit af met een (incidenteel) voordelig resultaat van ¤ 9,6 miljoen. Deze buffer vult de reserve aan voor de onzekere financieel-economische periode waarin we verkeren. Dit is de basis voor de toekomstplannen in de voorjaarsnota 2010-2013, die het college van burgemeester en wethouders aanbiedt aan de gemeenteraad. De voorjaarsnota is één van de belangrijkste instrumenten voor de raad om aan te geven waar in de komende jaren de accenten komen te liggen in de verdere ontwikkeling van de stad.

Jaarrekening 2008

Ieder jaar wordt er gekeken hoe de gemeentekas het jaar ervoor financieel is afgesloten. De jaarrekening 2008, die de raad wordt aangeboden, sluit met een voordelig resultaat van ¤ 9,6 miljoen na resultaatbestemming. Het voordeel is veroorzaakt door incidentele meevallers.

Voorgesteld wordt een deel van dit resultaat te reserveren en het restant ad. ¤ 8,4 miljoen aan de algemene reserve toe te voegen. Het weerstandsvermogen van Alkmaar komt daarmee op een dusdanig niveau dat eventuele gevolgen van de economische crisis voorlopig opgevangen kunnen worden. Uit de jaarrekening blijkt verder dat het college een groot deel van haar ambities uit het collegeprogramma tot uitvoering heeft gebracht. Haar motto om te willen realiseren heeft zij daarmee waargemaakt.

Economische crisis

Om de gevolgen van de economisch crisis enigszins te dempen heeft de raad inmiddels een pakket van maatregelen vastgesteld. Onderdeel van de maatregelen is het naar voren halen van investeringen. In de voorjaarsnota staan de investeringen op langere termijn.

De voorjaarsnota is wat het college betreft hét afwegingsinstrument bij uitstek voor de raad om keuzes te maken en is om die reden van groot belang. Ten tijde van het opstellen van de voorjaarsnota zijn er echter nog veel onzekerheden. Dit jaar is de onzekerheid door de economische crisis nog veel groter. Deze onzekerheden zijn nu nog niet financieel opgenomen. Wel zijn er verschillende scenario's doorgerekend, zodat duidelijk wordt wat de gevolgen zouden kunnen zijn.

Het college volgt de lijn van het kabinetsbeleid: in 2009 en 2010 geen grote bezuinigingen, maar vanaf 2011, als de economie naar verwachting weer aantrekt, probeert ze de ombuigingen aan te gaan. De reserves in Alkmaar zijn op dit moment voldoende om eventuele financiële gevolgen op te vangen. Dit betekent niet dat de rekening zomaar doorgeschoven wordt naar de volgende periode. Er wordt gekozen om in deze periode het collegeprogramma uit te voeren en een nieuw college de mogelijkheid te geven haar eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd gaat het college inzetten op kostenbeheersing in 2009 en 2010 en betrachten ze grote terughoudendheid met betrekking tot nieuw beleid. Dit college wil een solide begroting met een goede reservepositie achterlaten. Uitgangspunt is een sluitende begroting voor 2010 te kunnen presenteren.

Prioriteit college 2010

Uit de voorjaarsnota komen de volgende prioriteiten van het college naar voren:
* Focus op realiseren grote projecten: Overstad, Paardenmarkt, Schelphoek, Overdie, de Mare, Ambachtschool, Vroonermeer Noord, Zeswielentracé.
* Realiseren van jongerenhuisvesting.
* Verbeteren van de gemeentelijk organisatie (Samen doen), verbeteren klantcontactcentrum en de brandweerorganisatie.
* Uitvoeren van parkeren en balans en uitwerken kadernota duurzame bereikbaarheid.
* Voortzetten WMO.
* Uitvoering groenbeleid.
* Uitvoeren klimaatagenda.
* Afspraken met partners over 'iedereen aan het werk', speciale aandacht voor jeugdwerkloosheid.

Het college kiest ervoor voorlopig geen verdere verplichtingen aan te gaan dan tot het eind van haar collegeperiode. Dit betekent dat 2010 als een overgangsjaar wordt beschouwd en dus weinig tot geen nieuw beleid wordt gepresenteerd.

Hoe nu verder met de voorjaarsnota 2010-2013
8 juni: gezamenlijke commissievergadering voorjaarsnota

29 juni: raadsvergadering voorjaarsnota