Afsluiting Eu-ARTECH; technologie en conservering cultureel erfgoed

20/04/2009 13:50

Instituut Collectie Nederland

Op woensdagmiddag 13 mei a.s. vindt in het Ateliergebouw in Amsterdam een internationale persconferentie plaats ter gelegenheid van de afsluiting van het Europese onderzoeksprogramma Eu-ARTECH (2004-2009). Aansluitend wordt op 14 en 15 mei in het van Gogh Museum een internationaal symposium gehouden over conserveringsonderzoek.

Over Eu-ARTECH

Eu-ARTECH (Access, Research and Technology for the Conservation of the European Cultural Heritage) is ontstaan vanuit samenwerking tussen dertien toonaangevende kennisinstituten op het gebied van conservering van roerend cultureel erfgoed. Teams van natuurwetenschappers, conservatoren, restauratoren, archeologen en kunsthistorici zijn ingezet in interdisciplinaire programma's.

Belangrijke doelen van het project waren naast de ontwikkeling van duurzame internationale samenwerking, het ontwikkelen en uitwisselen van mobiele apparatuur en specifieke kennis op het gebied van kunsttechnologie en conserveringsmethoden. Het bereiken van een gezamenlijk Europees onderzoekgebied op het gebied van conservering is een belangrijk resultaat.

Programma persconferentie 13 mei

Tijdens de internationale persconferentie worden de resultaten van Eu-ARTECH bekend gemaakt.

Prof. Dr. Bruno Brunetti, coördinator Eu-ARTECH en hoogleraar Universiteit van Perugia, geeft

een toelichting op de resultaten uit het onderzoek.

Aansluitend wordt draagbare apparatuur gedemonstreerd aan de hand van het schilderij 'Bollenvelden en windmolens bij Rijnsburg' (1886) door Claude Monet (1840-1926) uit de ICN Collectie, en een zilveren tafelstuk uit 1549 van Wenzel Jamnitzer (1508 - 1558) uit de collectie van het Rijksmuseum. Daarna bent u van harte uitgenodigd voor de posterpresentatie en om van gedachten te wisselen met de aanwezige wetenschappers, zoals Prof. Antonio Sgammelotti (University of Perugia), Prof. Dr. Bernhard Blümich (Aachen University), Michel Menu, hoofd afdeling Onderzoek C2RMF (Centre de recherche et de restauration des musées de France) en Dr. Maarten van Bommel (senior onderzoeker ICN).

Symposium 14 en 15 mei

Aansluitend aan de afsluiting van Eu-ARTECH wordt op donderdag 14 en vrijdag 15 mei in het van Gogh Museum een internationaal symposium gehouden. Specifieke aandacht gaat uit naar het werk en de atelierpraktijk van Vincent Van Gogh (1853 - 1890) en tijdgenoten. Sprekers uit de Verenigde Staten zijn Beth Price, Senior Scientist for Conservation Philadelphia Museum of Art, Dr. Barbara Berrie, National Gallery of Arts, Washington DC, Marjorie Shelley, Metropolitan Museum of Arts, New York en Don Johnson, Professor Emeritus Rice University Houston. Ook zij presenteren hun visie op conserveringsonderzoek. De schilder- en restauratie- technieken aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw staan centraal.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.icn.nl