Gemeente Breda

Opening eerste openbare aardgasvulpunt in Breda

Aardgaspomp_gr.JPG

Op woensdag 13 mei om 15.30 uur opent Wilbert Willems, wethouder van cultuur, verkeer en milieu, het eerste openbare aardgasvulpunt in Breda bij tankstation Trumpi BV aan de Zwijnsbergenstraat.

Het aardgasvulpunt is aangelegd door het bedrijf CNG Net, een dochter van Ballast Nedam Concessies, dat investeert in een landelijk netwerk van aardgasvulstations in Nederland.

Wethouder Willems: "Rijden op aardgas biedt zowel economische als milieuvoordelen. Wij geven als gemeente het goede voorbeeld door zelf met aardgasvoertuigen te rijden, maar ook de wagenparken van bedrijven of particulieren kunnen schoner! Ik hoop dat deze mogelijkheid om aardgas te tanken de aanschaf van voertuigen die op die brandstof rijden zal bevorderen."

Aardgas is een transportbrandstof die veel voordelen heeft. Het is goedkoop, milieuvriendelijk en veel schoner dan diesel en benzine. Bovendien is het veiliger dan lpg, omdat het via het normale gasnet wordt getransporteerd en niet via tankwagens.

Aardgasvoertuigen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en verschillende bedrijven hebben positieve ervaringen ermee opgedaan. Steeds meer bedrijven en overheden kiezen er daarom voor om het wagenpark op aardgas te laten rijden. Zo heeft Afvalservice van de Gemeente Breda sinds begin vorig jaar drie bestelbussen op aardgas rijden en de Bibliotheek Breda één. De ervaringen daarmee zijn erg positief. Vandaar dat de gemeente dit jaar nog eens vier aardgasvoertuigen gaat aanschaffen. Door de lage gasprijs is rijden op aardgas goedkoper per gereden kilometer. Hoe meer kilometers, hoe forser de besparing. Daarom is aardgas ideaal voor bedrijven en particulieren die veel kilometers maken.

De gasreserves zijn groter dan de olievoorraden waardoor er tenminste tot het einde van deze eeuw voldoende aardgas is. In de tussentijd kan gezocht worden naar duurzame alternatieven zoals biogas en op termijn waterstofgas. Aardgas vormt dus een eerste stap in dit transitieproces. Ook voor het milieu zijn er voordelen. De uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxide en fijn stof is minimaal in vergelijking tot de uitstoot door reguliere brandstoffen. En aardgasvoertuigen zijn 50 tot 75% stiller dan diesels. Zeker in een drukke stad als Breda biedt dit extra voordelen voor de leefbaarheid.