Gemeente Hilversum

Fractie PvdA Hilversum draagt nieuwe wethouder voor

publicatiedatum: donderdag 7 mei 2009

De fractie van de Partij van de Arbeid in Hilversum zal de heer J. H. Landsaat (Jan) voordragen als wethouder van de gemeente Hilversum. Indien de Raad de voordracht aanvaardt kan Landsaat tijdens de raadsvergadering van woensdag 13 mei a.s. in het ambt worden benoemd en beëdigd.

Jan Landsaat was vijf en een half jaar wethouder voor de PvdA in Naarden. Onlangs moest hij daar zijn functie neerleggen omdat de PvdA zich gedwongen zag uit de coalitie te stappen. Hij beheerde er de portefeuilles financiën, economische zaken, volksgezondheid, maatschappelijke ondersteuning, werk en inkomen (sociale zaken), minderheden, ouderenbeleid, wonen welzijn en zorg. De fractie van de PvdA is van mening dat Landsaat door zijn politieke en maatschappelijke ervaring een uitstekende kandidaat is om de ontstane vacature te vervullen. Fractievoorzitter Hans Haselager: "We zijn daarom zeer verheugd dat hij bereid is op deze korte termijn Helma Ketelaar op te volgen."

De PvdA-fractie heeft na goed overleg met Jan Rensen en Jan Landsaat de intentie uitgesproken om de portefeuilles beheerd door wethouder Jan Rensen en voormalig wethouder Helma Ketelaar in hun geheel voor zijn wethouders te behouden. Tussen de beide PvdA-wethouders gaat wel enige uitruil plaatsvinden. Het college van Burgemeester en Wethouders zal de definitieve portefeuilleverdeling in zijn vergadering van 12 mei vaststellen.

Jan Landsaat zal de eerste PvdA-wethouder zijn die niet in Hilversum woonachtig is. Mede door de samenwerking in het Gewest Gooi en Vechtstreek is de Naarder evenwel goed bekend met de Hilversumse politieke verhoudingen en de belangrijke onderwerpen die er spelen. PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager: "En van alle wethouders woont hij het dichtst bij de Hilversumse Meent."
Landsaat zal de Raad verzoeken gedurende het laatste jaar van deze collegeperiode geen gevolg te hoeven geven aan de verhuisplicht.

Jan Hendrik Landsaat (60) is als banketbakkerszoon geboren en getogen in de nijvere Zaanstreek. Na de HBS studeerde hij af als kwantitatief bedrijfseconoom en hij begon zijn werkzame leven in Rotterdam. Toen al toonde Jan Landsaat belangstelling voor politieke en sociale activiteiten. In 1987 verhuisde hij naar Naarden. Sindsdien heeft hij meerdere functies vervuld in de lokale politiek voor de PvdA. Als bedrijfseconoom heeft hij ruimschoots ervaring opgedaan in het bedrijfsleven als adviseur op het gebied van management, marketing, belastingen en andere bedrijfseconomische vraagstukken.