Vrije Universiteit Amsterdam

Hoe partijen veranderen


* Startdatum: 13-05-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Hoe partijen veranderen


* Plaats: Aula


* Spreker: H.A. Binnema


* Promotor: prof.dr. J.E. Keman


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Binnen de Europese Unie hebben politieke partijen het vermogen om zich aan te passen aan een omgeving die voortdurend verandert. Dit blijkt uit het promotieonderzoek 'How parties change. EU integration and the flexible response of political parties' van Harmen Binnema.

Politieke partijen, eens gezien als de hoeders van de democratie, staan onder toenemende druk. Modernisering, communicatietechnologie en individualisering dagen partijen uit in hun cruciale functie, de schakel zijn tussen burgers en de staat. Politicoloog Binnema onderzocht in hoeverre ook EU-integratie van invloed is op het functioneren van politieke partijen. Hoe reageren partijen op de toenemende hoeveelheid besluiten die in Brussel worden genomen? Zijn partijen zich bewust van de grenzen die Europa stelt aan de plannen die zij hun kiezers voorschotelen? Concreet gaat het om drie belangrijke taken: het rekruteren van kandidaten, het bij elkaar brengen van verschillende belangen en het mobiliseren van kiezers.

Binnema's proefschrift laat zien dat partijen goed in staat zijn gebleken het hoofd te bieden aan deze uitdagingen. Hoewel zij worden geconfronteerd met teruglopende ledentallen en een wispelturig electoraat, slagen zij er anderzijds in nieuwe onderwerpen in te passen in hun bestaande programma's en hebben zij hun grip op de selectie van politici en bestuurders zelfs verstevigd. Hoeveel kritiek er sinds jaar en dag ook op partijen wordt geleverd, een serieus democratisch alternatief heeft zich niet aangediend. Ook de nieuwe politieke partijen schudden het politieke landschap slechts tijdelijk op, maar zij schikken zich in de bestaande structuren. In dat opzicht bevestigt 'Europa' het vermogen van partijen om zich aan te passen aan een omgeving die voortdurend verandert.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam