Vrije Universiteit Amsterdam

Vroeg startende delinquenten


* Startdatum: 13-05-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Vroeg startende delinquenten


* Plaats: Auditorium


* Spreker: L. van Domburgh


* Promotor: prof.dr. Th.A.H. Doreleijers prof.dr. R.R.J.M. Vermeiren


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

De resultaten uit de dissertatie van Lieke van Domburgh dragen bij aan de kennis over vroeg startende delinquentie. Vroeg startend delinquent gedrag, delinquent gedrag in de kindertijd (beneden de 12 jaar), wordt gezien als een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een ernstige en persistente criminele carrière. Ten eerste blijkt een aantal sectiodemografische kenmerken samen te hangen met de kans om door de politie geregistreerd te worden wegens delictgedrag. Jongens worden vaker geregistreerd door de politie dan meisjes. Daarnaast zijn kinderen uit steden, uit buurten met een lage sociaal economische status, en kinderen van niet-westerse etnische afkomst oververtegenwoordigd in de politieregistratiesystemen.

Van Domburgh beschreef eerst de delictkenmerken en recidivepatronen van 12-minners die tevoorschijn komen uit zelfrapportage en uit politieregistratie. Daarna onderzocht zij welke risico- en protectieve factoren in de kindertijd samenhangen met verschillen in vroeg startend delictgedrag. Tenslotte onderzocht zij welke factoren samenhangen met recidive na een eerste delict in de kindertijd.

De resultaten uit de dissertatie van Van Domburg geven aan dat het lastig is om vroeg te bepalen wie er het meeste risico loopt op persistentie in delictgedrag en/of op andere problemen. Aangezien informatie zoals nu bekend bij de politie ten tijde van een eerste delict geen goede voorspeller is voor recidive en andere risico- en beschermende factoren slechts van beperkte voorspellende waarde bleken, blijft
onderzoek naar voorspellers van toekomstig delictgedrag onder reeds delinquente
kinderen in de toekomst nodig.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam