Gemeente Harderwijk


Maatregelen voor effectieve aanpak overlast rondom de Harder

Het college heeft onlangs besloten om een aantal maatregelen uit te voeren om overlast rondom De Harder tegen te gaan. De overlast die door omwonenden wordt ervaren gaat meestal over geluid. Hetzij vanuit De Harder, hetzij van komende of vertrekkende bezoekers, die zich wel of niet door de Zeebuurt verplaatsen. De Harder voldoet wat betreft geluidseisen aan de hiervoor vastgestelde norm. Toch wordt er door meerdere omwonenden geluidsoverlast ervaren. De voorgestelde maatregelen voorzien met name in de tijd vanaf nu tot aan de realisatie van de nieuwe woningen die gepland staan tussen De Harder en de Zeebuurt.

De nieuwbouw is zo ontworpen dat er tussen De Harder en de woningen in de Zeebuurt grenzend aan de Flevoweg een strook met woningen gebouwd zal worden. Deze woningen zullen zo gebouwd worden dat zij een fysieke afscheiding vormen tussen Zeebuurt en De Harder. Ook zal achter deze nieuwe woningen een afscheidingsmuur worden gebouwd van minimaal dertien meter hoog. Deze muur zal zowel een geluidsbeperkende functie hebben en vormt ook een visuele afscheiding met de Zeebuurt.

Omdat omwonenden veel overlast ervaren van komende en vooral vertrekkende bezoekers worden nu extra maatregelen genomen. Deze zijn:


- Tot de zomersluiting van de Harder, als proef, iedere zaterdagavond twee toezichthouders inzetten in het gebied rondom De Harder.
- De doorgang naar de Laan 40 â 45 permanent afsluiten.
- Tijdelijke afscheiding middels een grondwal.
- Onderzoeken of er een of meerdere taxistandplaatsen aangelegd kunnen worden, zodat vertrekkende bezoekers direct naar de taxistandplaats toe gaan en niet in de buurt blijven hangen.

Voor de korte termijn zijn de te nemen maatregelen bedoeld het aantal klachten van omwonenden over geluidsoverlast en vernielingen af te laten nemen. Voor de lange termijn wil Harderwijk een effectieve aanpak realiseren om overlast tijdens het uitgaan tegen te gaan doordat een structurele verandering van het gedrag bewerkstelligd wordt.


____________________