ABVAKABO FNV

FNV-alternatieven voor verhoging AOW-leeftijd naar 67

De FNV heeft tijdens haar vierjaarlijks congres alternatieven gepresenteerd voor het plan om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Deze alternatieven staan in het boekje: `Samen werken voor de AOW'.

`Samen werken voor de AOW' dient als basis voor de discussie die zich de komende tijd over dit onderwerp gaat voltrekken. Het beschrijft de gevolgen van een algemene verhoging van de AOW-leeftijd. Maar ook de werkelijke feiten over de AOW en de misverstanden.

De alternatieven variëren van voorstellen tot verhoging van de arbeidsdeelname, een rechtvaardiger financiering van de zorg en voorstellen die betrekking hebben op de woningmarkt, zoals het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek van woningen boven de 1 miljoen euro. Dat laatste voorstel levert 0,5 procent van het BBP (bruto binnenlands product) op, oftewel 3 miljard euro.

De FNV staat voor een goede oudedagsvoorziening. Gelukkig hebben we die al: de AOW. Een volksverzekering voor iedereen. Het kabinet is nu van plan om de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar op te trekken om tot 2040 een besparing te bereiken van 0,7 procent van het bruto binnenlands product te bereiken.

* AOW alternatieven

* www.fnv.nl/aow