Gemeente Dantumadeel


Vergoeding voor sport en muziekles

Volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau doet één op de vijf kinderen van vijf tot achttien jaar niet aan sport of muziekles omdat daar thuis geen geld voor is. Er zijn mogelijkheden om een vergoeding voor die kosten te krijgen.

Lauwerspas

Lauwerspas

In de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland bestaat al meer dan tien jaar de Lauwerspas. Deze pas is gratis voor huishoudens met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum.

Via de Lauwerspas kunt u een vergoeding van maximaal 70 euro per gezinslid per jaar krijgen voor het abonnement van de bibliotheek, de bijkomende kosten van onderwijs (alleen vrijwillige ouderbijdrage, excursies en schoolreisjes), cursussen, een internetabonnement, zwemmen, het lesgeld van de muziekschool, schouwburgbezoek (alleen in de vier gemeenten) en de contributie voor sport-, muziek-, toneel- en ontspanningsverenigingen. Als u 65 jaar of ouder bent kunt u een vergoeding krijgen voor de kosten van het telefoonabonnement.

De regeling Kinderen doen mee! is bedoeld voor alle kinderen die in 2009 4 tot 18 jaar zijn, die in één van de vier gemeentes wonen en waarvan de ouders/verzorgers een inkomen hebben dat lager is dat de bedragen die hieronder staan. U kunt voor maximaal 150,00 euro per kind kosten declareren.

De activiteiten die voor deze vergoeding in aanmerking komen zijn schoolreisjes en schoolexcursies, zwemmen, het lesgeld van de muziekschool, de huur of aanschaf van een muziekinstrument, contributie sport-, muziek-, toneel- en ontspanningsverenigingen, aanschaf sportkleding en sportmateriaal, bezoek culturele evenementen (alleen in de vier gemeenten), een museumjaarkaart, de speel-o-theek, sport- en speluitleen en kindervakantiekampen.

U komt voor deze regelingen in aanmerking als uw inkomen niet hoger ligt dan:

Pashouders t/m 64 jaar
A. Alleenstaanden: EUR 940,00
B. Alleenstaande ouders: EUR 1.210,00
C. Gehuwden en samenwonenden: EUR 1.345,00

Pashouders 65 jaar en ouder
D. Alleenstaanden: EUR 1.030,00
E. Gehuwden en samenwonenden: EUR 1.415,00

Alle bedragen zijn netto per maand en exclusief vakantiegeld. Voor thuiswonende studenten ouder dan 18 jaar geldt dat het inkomen van de ouder(s) niet hoger mag liggen dan de normen B of C.

U betaalt eerst alle rekeningen zelf. U vult het eclaratieformulier in en stuurt het terug naar de Lauwerspas. Stuur ook kopieën van de rekeningen en van uw inkomen mee. De Lauwerspas maakt na controle het geld aan u over. U kunt de formulieren inleveren tot 31 december 2009.

Kijk voor meer informatie op www.lauwerspas.nl. Op deze site kunt u ook de verschillende formulieren downloaden.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld

Als u geen beroep op deze regelingen kunt doen kunt u misschien wel rekenen op steun van de Stichting Leergeld. Leergeld richt zich op huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Vrijwilligers van de Stichting Leergeld komen op huisbezoek om samen met u de mogelijkheden te bespreken en eventueel te helpen met invullen van formulieren. Omdat de vrijwilligers vaak uit dezelfde situatie als de aanvrager komen zijn ze vertrouwde gesprekspartners.

Stichting Leergeld verwijst u in eerste instantie naar wettelijk voorliggende voorzieningen. Daarnaast biedt de Stichting ook zelf hulp in de vorm van een voorschot, gift of renteloze lening, maar ook in natura.

Stichting Leergeld richt zich op de ouders/verzorgers van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar met een laag inkomen (tot 120% van het sociaal minimum).

Voor aanvragen kunt u op maandag tot en met donderdag tussen 8:30 en 17:00 uur bellen met 0512-544 075, mailen met info@leergelddrachten.nl of het formulier op www.leergeld.nl/drachten invullen.


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

telefoon: (0511) 426161
melddesk: (0511) 426270
fax: (0511) 423139
email: post@dantumadiel.eu