ABVAKABO FNV

Onzeker bestaan

Gisteren heb ik samen met Henk van der Kolk de tentoonstelling `Onzeker bestaan. Leven aan de tafelrand van de arbeidsmarkt' geopend in de Beurs van Berlage. Deze tentoonstelling geeft mensen die aan de onderkant van het inkomensniveau zitten een verhaal en een gezicht, net als het gelijknamige boek van Will Tinnemans en Chris de Bode. In opdracht van onder andere Abvakabo FNV en in het kader van de projecten Gewoon Goed Werk en Werkende Armen zijn de mensen met de laagste inkomen niet langer onzichtbaar.

Het boek beschrijft de verhalen van mensen die maar net kunnen rondkomen: de één is op een wrange manier de dupe geworden van wachtgeldregelingen, terwijl een ander als Alphahulp in de thuiszorg de nadelen ondervindt.

Negentien mensen die hun verhaal vertellen en over deze crisis schamperen met de woorden: `Crisis? Bij ons is het al jaren crisis!'. Zoals Gerda Romp, schoonmaakster die op een gegeven moment afhankelijk wordt van een uitkering. Het lukt haar om zich er bovenop werken en om zelf haar boontjes te doppen.

Of Jack Kooman die na een burnout als gemeente ambtenaar té lang in de wachtgeldregeling terecht komt en op zijn vijftigste ondervindt dat hij te oud is voor de arbeidsmarkt! Ook in de zorg en in de thuiszorg werken mensen die maar nauwelijks kunnen rondkomen of onder slechte omstandigheden werken. Geen `goed werk' dus. Dat is, naast marktwerking, dan ook het thema van het FNV Congres dat dinsdag en woensdag plaatsvindt.

Wat is `goed werk'? En wat zijn de minimale arbeidsomstandigheden waarin een verpleegster kan werken? Een hoger loon is namelijk lang niet altijd zaligmakend. Soms kan het belangrijker zijn dat iemand zijn werk op een normale manier kan uitvoeren, dus dat de arbeidsomstandigheden van een minimaal niveau zijn. En marktwerking in verschillende sectoren mag nooit zorgen voor een verslechtering van die arbeidsomstandigheden!

Over deze onderwerpen wordt de komende dagen gepraat, gestemd en gedebatteerd. Ongeacht welke nieuwe inzichten en mogelijke uitkomsten het congres ons weer oplevert, wil ik afsluiten met een positief bericht. De Eerste Kamer stemt dinsdag 12 mei over een wetsvoorstel dat de WMO wijzigt, zodat het voor thuiszorginstellingen niet meer mogelijk is om de huishoudelijke hulp via een Alphahulp aan te bieden. Het voorstel is al door de Tweede Kamer aangenomen, nu alleen de eerste nog en we zijn weer een klein stapje dichter bij `goed werk' in de zorg.