School Ex: 10.000 jongeren langer op school in strijd tegen jeugdwerkloosheid

In de strijd tegen jeugdwerkloosheid moeten meer jongeren naar school en moeten jongeren worden gestimuleerd door te leren en een diploma te halen op een hoger niveau. Hierdoor nemen hun kansen op de arbeidsmarkt toe. Als er niet wordt doorgeleerd moeten jongeren worden begeleid naar een traject waarbij werkervaring kan worden opgedaan. Op deze manier moeten voor het volgende schooljaar 10.000 extra jongeren in het mbo worden vastgehouden.

Deze ambitie ligt vast in het School Ex programma, dat onderdeel uitmaakt van de kabinetsbrede aanpak van jeugdwerkloosheid. School Ex staat voor zowel voor 'school extension' als 'schoolexit', oftewel het goed begeleiden van jongeren door scholen naar een geschikte, aantrekkelijke vervolgopleiding met voldoende arbeidsmarktperspectief en het goed begeleiden door het UWV naar een passende baan.

Er is alles aan gelegen om jongeren langer op school te houden en hen te helpen aan een diploma die de kans op een baan zo groot mogelijk maakt. Dat betekent doorleren, maar ook kijken wat leerlingen gaan doen als ze eenmaal hun diploma hebben. Onderdeel van de School Ex aanpak is daarom ook uitvoerige inventarisatie van deelnemers. Elk mbo-instelling benadert al haar examenleerlingen om in beeld te brengen of deze na het behalen van een diploma willen doorleren, nog twijfelen tussen leren en werken en of zij al een baan hebben. Ook moet het makkelijker worden voor jongeren om gedurende het schooljaar met een reguliere mbo-opleiding te starten.

Dit kabinet heeft met de aanpak tegen voortijdig schoolverlaters en de invoering van kwalificatieplicht al effectieve instrumenten om jongeren van de bank, in de school of aan een baan te helpen. Maar er moet meer gebeuren om verdubbeling van het aantal jonge werklozen te voorkomen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt:' De inspanning die scholen zullen moeten plegen is aanzienlijk en de ambitie van 10.000 liegt er niet om. Samen moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat de jeugdwerkloosheid verdubbelt. We hebben iedereen straks ook weer nodig. Daarnaast moeten we voorkomen dat we jongeren opleiden voor de werkloosheid. Jongeren die een diploma halen in een richting waarin momenteel weinig tot geen werk is lopen een grotere kans op werkloosheid'.

Staatssecretaris Klijnsma: 'Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is meer dan ooit belangrijk. Het School Ex draagt bij aan een sterkere regionale samenwerking tussen scholen, werkbedrijf en UWV. En dat is pure winst'

School Ex maakt onderdeel uit van het actieplan Jeugdwerkloosheid , dat de bewindspersonen Klijnsma (SZW), Van Bijsterveldt (OCW), Rouvoet (J&G) en Van der Laan (WWI) binnenkort presenteren.

Noot voor redacties (