Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Rotterdamse 55-plussers nog heel actief

Rotterdamse senioren zitten absoluut niet stil, ze doen mee aan activiteiten in de wijk of ze werken als vrijwilliger of zijn mantelzorger. Tegelijkertijd zouden Rotterdammers van 55 jaar en ouder graag meer activiteiten dichtbij huis zien, die zijn afgestemd op hun behoeften, zoals laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten. Dat blijkt uit de factsheet Verwachtingen en wensen van senioren in Rotterdam.

Dit onderzoek is in het voorjaar van 2008 uitgevoerd door 127 tweedejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam in opdracht van Pluspunt, het experticentrum voor senioren en participatie in Rotterdam. De studenten interviewden in elke deelgemeente ongeveer tachtig mensen van 55 jaar en ouder.

Kralingen-Crooswijk
Van de 35 ondervraagde mannen en 45 ondervraagde vrouwen in Kralingen-Crooswijk is maar liefst 91% tevreden met het huidige aanbod van activiteiten in de deelgemeente. Gevraagd naar de deelname van activiteiten in de wijk geeft echter 48% van hen aan daadwerkelijk aan deze activiteiten mee te doen.

Van de senioren die meedoen aan activiteiten, besteedt 28% hier meer dan acht uur per week aan. 43% van deze groep besteedt drie tot vier uur per week aan activiteiten. Hierbij valt op dat de mensen van 55 tot 65 jaar het meest actief zijn. Alle ondervraagde senioren in deze leeftijdscategorie doen mee aan activiteiten in de deelgemeente. Ongeveer een kwart van de geïnterviewde 55-plussers in Kralingen-Crooswijk wil zelf actief meehelpen met het opzetten van activiteiten.

Alle onderzoeksresultaten kunt u teruglezen in de factsheet Verwachtingen wensen van senioren in Rotterdam op de website www.pluspuntrotterdam.nl.